Skupština posle podne o rebalansu budžeta
Foto: Rts

Skupština posle podne o rebalansu budžeta

Politika -
Rebalansom budžeta predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP, što bi označavalo smanjenje deficita sa projektovanih 7,1 na taj niži procenat

BEOGRAD - Poslanici bi trebalo danas posle podne da počnu raspravu o rebalansu budžeta, nakon što se završi rasprava o setu finansijskih zakona.

Rebalansom budžeta predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP, što bi označavalo smanjenje deficita sa projektovanih 7,1 na taj niži procenat.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta.

Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.

Očekuje se da će prihodi budžeta na osnovu povećanje stope poreza na dodatnu vrednost sa 18 na 20 odsto biti veći za 7,8 milijardi dinara i da će izmene akciza na naftne derivata doneti 2,8 milijardi dinara, a na duvan dodatnih četiri milijarde.

Rebalansom je budžet za poljoprivredu povećan za 10 milijardi dinara, a deo budžeta za socijalnu zaštitu za sedam milijardi dinara, a privreda će rebalansom dobiti 4,7 milijardi dinara, a šest milijardi dinara je predviđeno za isplatu obaveza fabrici Fijat automobili Srbija, zajedničkom preduzeću države sa italijanskim Fijatom.

Parlamentarci bi, pošto pređu na razmatranje rebalansa budžeta, trebalo da debatuju i o izmenama Zakona o budžetskom sistemu, o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlogu zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru.

Pojedine stranke već su s eizjasnile o tome da li će ili ne podržati predloženi rebalans pa su podršku najavile stranke većine.

Opozicione LDP i SPO su najavile da taj predlog neće podržati pa su tako u SPO rekli da neće podržati predloženi rebalans iako je prema njihovom mišljenju politika vlade na sređivanju finansija na dobrom kursu, ali nedovoljno, a LDP je najglasnija u protivljenju rebalansu I traži njegovo povlačenje iz skupštine.

Budžet neće podržati ni SVM, a u DS su takođe “puni kritika” na račun predloga rebalansa I po tome je za očekivati, iako se nisu decidno izjasnili, da neće glasati za predlog rebalansa, dok se DS S nije do sada izjašnjavao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track