UŽIVO SKUPŠTINA SRBIJE Maja Gojković: Istrajaću u tome da svi budu jednaki
Foto: Printskrin Rts

Nastavljena konstitutivna sednica

UŽIVO SKUPŠTINA SRBIJE Maja Gojković: Istrajaću u tome da svi budu jednaki

Politika -
Poslanici su na početku sednice minutom ćutanja odali poštu preminulom predsedniku PUPS i potpredsedniku vlade u prošlom mandatu Jovanu Krkobabiću
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas je nastavljena konstitutivna sednica na kojoj su izabrani predsednik parlamenta, šest potpredsednika i radna tela i time završeno formiranje najvišeg zakonodavnog tela.

Novoizabrana predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će istrajati u tome da svi poslanici bez obzira na to da li su u vladajućoj koaliciji ili opoziciji budu jednaki u pravima i odgovornostima.

U prvom obraćanju sa nove dužnosti, Gojković je kazala da joj je velika privilegija da bude "prva među jednakima" ali da je to ujedno i velika odgovornost. Ona je kazala da se njeni ciljevi ne razlikuju od ciljeva njenih prethodnika i da su to prvenstveno dalji razvoj demokratije u parlamentu i Srbiji, i duha tolerancije.

"Koristim priliku da vam obećam da ću istrajati u tome da poslanici budu jednaki u pravima i odgovornostima bez obzira da li su u vladajućoj većini ili opoziciji. Sliku parlamenta ne može da stvara samo jedan čovek već i svi vi koji ćete raditi sa mnom", istakla je ona. Maja Gojković je proglasila pauzu od 30 minuta nakon čega će se preći na raspravu o izboru potpredsednika parlamenta.

Kandidat za novog predsednika Skupštine Srbije bila je funkcioner SNS i poslanik te stranke Maja Gojković, a parlament će imati i šest potpredsednika, od kojih će dva biti iz SNS, a po jedan iz DS, NDS, SDPS i PUPS.

Izbor Maje Gojković za predsednika parlamenta podržavaju sve poslaničke grupe osim Demokratske stranke i NDS koja je poručila da će biti uzdržana.

Za izbor Gojkovićeve glasaće poslanici SNS, koji su je i predložili, SPS, SVM, NS, SDPS, SPO-DHSS, kao i SDA Sandžaka, koji su saglasni da je će dobiti veliku podršku koja je obavezuje. Maju Gojković je u ime SNS za predsednicu Skupštine predložio Veroljub Arsić koji je rekao da se nada da će ovaj saziv podići ugled srpskog parlamenta. Šef poslanika SNS Zoran Babić rekao je da Maji Gojković želi da se radi u demokratskom duhu, da se traže tačke spajanja, a ne da se kopaju i produbljuju rovovi. „Za SNS je važno da je Gojkovićeva tolerantna, spremna na kompromise i dogovore, rekao je Babić. Dragan Đilas, šef poslaničkog kluba DS, najavio je da će demokrate glasati protiv izbora Gojkovićeve.

16.30 - Skupština završila danas sa radom. Nastavak sutra.

14.25 - Skupština počela rad posle pauze.

13.40 - Predsednica Skupštine Maja Gojković proglasila je pauzu u radu od pola sata do 14.05 časova.

13.25 - Za Gojkovićevu glasalo 194 poslanika, protiv je bilo 14. U toku je njeno obraćanje parlamentu.

12.55 - Kraj rasprave o izboru predsednika Skupštine. Glasa se javno, prozivkom poslanika.

10.50 - Siguran sam da će Maja Gojković svoje znanje najbolje uložiti u rad parlamenta, rekao je šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

10.20 - Otvoren pretres o izboru predsednika srpskog parlamenta.

10.05 - Sednica Skupštine Srbije počela je odavanjem pošte preminulom Jovanu Krkobabiću. Poslanici su na početku sednice minutom ćutanja odali poštu preminulom predsedniku PUPS i potpredsedniku vlade u prošlom mandatu Jovanu Krkobabiću.

Kandidati za potpredsednike Skupštine iz redova SNS su Veroljub Arsić i Igor Bečić, iz DS Gordana Čomić, iz NDS Ninoslav Stojadinović, iz SDPS Vladimir Marinković i iz PUPS Konstantin Arsenović.

Prema Poslovniku o radu, o kandidatu za predsednika skupštine otvara se pretres, nakon čega predsedavajući utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena. Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.

Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja. Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika, i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

Posle izbora prvog među jednakima i potpredsednika Skupštine, sutra bi trebalo da na dnevnom redu budu predlozi zakona o vladi i o ministarstvima, o kojima bi se glasalo u subotu, 26. aprila. Novi ministri će, kako je ranije najavljeno, zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika - 158. Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

Najveću poslaničku grupu SNS vodiće Zoran Babić

U novom sazivu biće 11 poslaničkih klubova i stranke su odlučile ko će biti na njihovom čelu, kao i ko će biti zamenici poslaničkih grupa. Najveću poslaničku grupu SNS, vodiće i dalje Zoran Babić, kao što promena neće biti ni u poslaničkom klubu NS - vodiće ga Miroslav Markićević, dok će mu zamenica biti Dubravka Filipovski. Na čelu poslaničkog kluba SDPS biće Miodrag Mijatović, dok će mu zamenica biti Milena Bićanin, a na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHS S biće Aleksandar Jugović.

Šefica poslanika SPS ostaje Dijana Vukomanović, kao i njen zamenik Đorđe Milićević, svoj klub će imati i PUPS i Jedinstvena Srbija, koji su na izbore išli na listi sa socijalistima, a na čelu tih klubova biće Milan Krkobabić i Dragan Marković.

Šef poslaničkog kluba NDS biće Marko Đurišić, njegov zamenik Janko Veselinović, a samostalan poslanički klub imaće i LSV koja je na izbore izašla na listi okupljenoj oko NDS. Na čelu poslanika DS je njen lider Dragan Đilas, njegova zamenica će biti Nataša Vučković, SVM će rukovoditi Balint Pastor, dok će mu zamenik biti Laslo Varga.Ostaje da se vidi da li će u novom sazivu parlamenta biti formirana i poslanička grupa manjina, budući da je za njeno formiranje potrebno najmanje pet poslanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track