SKUPŠTINA SRBIJE: Zakoni preduslov za ozbiljne reforme
Foto: Tanjug

Parlament nastavlja rad

SKUPŠTINA SRBIJE: Zakoni preduslov za ozbiljne reforme

Politika -
Poslanici će raspravljati o Predlogu zakona o ministarstvima koji predviđa vladu od 16 ministarstava

BEOGRAD - Poslanici su završili načelnu debatu o novom zakonu o ministarstvima i izmenama Zakona o vladi, čije je usvajanje preduslov za izbor nove vlade, a amandmane će razmatrati u subotu.

Podsetimo, nešto posle 15 sati počela je nova sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o predloženim izmenama zakona o vladi i zakona o ministarstvima, čije je usvajanje preduslov za formiranje vlade.

15.40 - Obrazlažući predloge zakona, poslanik SNS-a Veroljub Arsić rekao da su oni preduslov da se sprovedu ozbiljne reforme.

15.10 - Intoniranjem državne himne Bože pravde počela nova sednica Skupštine Srbije

Skupština je juče većinom glasova izabrala Maju Gojković za predsednicu skupštine.

Poslanici su izabrali i šest potpredsednika - Veroljuba Arsića i Igora Bečića iz SNS, iz redova demokrata Gordanu Čomić, koja je tu funkciju obavljala i u prethodnom sazivu, iz NDS Ninoslava Stojadinovića, iz SDPS Vladimira Marinkovića, a iz PUPS Konstantin Arsenović, koji je takođe bio potpredsednik u prošlom sazivu.

Predlog zakona: Buduća vlada imaće 16 ministarstava

Buduća Vlada Srbije će, kako predlože zakon o ministarsrtvima, imati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Nova vlada imaće i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja. U izmenama Zakona o vladi predloženo je da predsednik vlade može da osnuje savete za ekonomski razvoj, za državne organe i javne službe.

U skupštini je prethodno održana komemoracija preminulom predsedniku PUPS Jovanu Krkobabiću.

Podsetimo, skupštinski odbori za pravosuđe, administrativne poslove i ustavna pitanja i zakonodavstvo danas su izabrali predsednike i zamenike predsednika tih tela.

Na čelu Administrativnog odbora i u ovom mandatu biće šef poslanika SNS Zoran Babić, a njegova zamenica biće poslanica DS Vesna Martinović. Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo u naredne četiri godine vodiće Aleksandar Martinović iz SNS, dok će ga menjati Janko Veselinović iz NDS. Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović i u ovom mandatu ostaće predsednik Odbora za pravosuđe, a njegov zamenik biće Tanja Tomašević-Damnjanović. Tri odbora konstutuisana su juče na sednici parlamenta, a ostala radna tela trebalo bi da budu konstituisana u nastavku sednice koja je planirana za 12 sati. Odbor za pravosuđe i odbor za ustavna pitanja u popodnevnim časovima održaće nove sednice na kojima će razmatrati izmene Zakona o vladi i Predlog zakona o ministarstvima, čije usvajanje je preduslov za formiranje vlade, a uoči rasprave o njima u plenumu koja je zakazana za 15 sati.

Administrativni odbor primio ostavke četiri poslanika

Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Srbije primio je danas ostavke četvoro narodnih poslanika, izabranih na izborima 16. marta. Nadležno skupštinsko telo konstatovalo je da su ostavke na poslaničku funkciju podneli mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, generalni sekretar Skupštine Srbije Jana Ljubičić, kao i poslanik Miodrag Stojković.

Odbor će o ovome izvestiti Narodnu skupštinu koja će konstatovati ostavke. Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, ako poslaniku na ovaj način prestane mandat, taj mandat pripada političkoj stranci sa čije je liste poslanik bio izabran. U ovom slučaju su to liste Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, a mandat se dodeljuje kandidatu na izbornoj listi za koga stranka nije prethodno dobila mandat.

Povučeni svi zakoni iz prošlih saziva koji su bili u skupštinskoj proceduri

Svi zakoni iz prošlih saziva, koji su se nalazili u skupštinskoj proceduri, su povučeni i trenutno se na skupštinskom sajtu nalaze tri – Predlog zakona o ministarstvima, Predlog izmena Zakona o vladi i Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru.

O prva dva zakonska predloga, koje je u skupšinsku proceduru uputio zamenik šefa poslaničke grupe SNS Veroljub Arsić, počeće raspravu već danas, pošto je njihovo usvajanje preduslov za formiranje vlade.Predloženi zakon kojim se „ukida solidarni porez“, predložili su poslanici DS Gordana Čomić i Borislav Stefanović.Predlog zakona o ministarstvima predviđa da će buduća vlada imati 16 ministarstava.Imaće, kako predlože taj zakon, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.Nova vlada imaće i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja.

U izmenama Zakona o vladi predloženo je da predsednik vlade može da osnuje savete za ekonomski razvoj, za državne organe i javne službe.Kada je reč o zakonima koji su povučeni, oni će, shodno ranijoj praksi, biće dorađeni, ili donešeni novi zakoni u skladu sa novim programom vlade.U skupštinskoj proceduri nalazilo se oko 100 zakonskih predloga, međunarodnih sporazuma i drugih akata.Da je pred novim poslanicima mnogo posla govore i najave da će skupština razmatrati oko 20 zakona čije je usvajanje potrebno za brzi oporavak srpske privrede i bolji život građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track