SKUPŠTINA SRBIJE: Ukinut imunitet poslaniku Draganu Tomiću
Foto: Tanjug

Vanredna sednica u parlamentu

SKUPŠTINA SRBIJE: Ukinut imunitet poslaniku Draganu Tomiću

Politika -
Glasalo je 150 poslanika, a kvorum su dali članovi Nove demokratske stranke Borisa Tadića
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije ukinuli su danas imunitet poslaniku SNS Draganu Tomiću.

Glasalo je 150 poslanika, a kvorum su dali članovi Nove demokratske stranke Borisa Tadića.

Skupština je počela jutros u 10.15 časova vanrednu sednicu na kojoj razmatra predlog o ukidanju poslaničkog imuniteta Draganu Tomiću, koji je osumnjičen za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Pola sata po početku sednice jedino se Nova demokratska stranka izjasnila da će glasati za ukidanje imuniteta Tomiću, što je i potvrdio Nenad Konstatinović. U podne je određena polučasovna pauza jer nije bilo kvoruma, ali u 13 sati sednica još nije bila počela. Ubrzo potom kvorum je obezbeđen i usledilo je glasanje.

Oštra polemika DS i SNS

Početak skupštinske rasprave o skidanju imuniteta poslaniku SNS Draganu Tomiću obeležila je danas oštra debata naprednjaka i demorkata iako su posalnici i jedne i druge stranke najavili da će podržati uidanje imuniteta.Navodeći da je ovo težak dan za SNS, šef poslanika te stranke Zoran Babić je rekao da se na tom primeru pokazuje da je zakon za sve isti.

Babić je reagujući na kritike šefa poslanika DS Borislava Stefanovića da je cilj ove sednice, koja je zakazana u vreme predizborne kampanje, promocija SNS i njenog predsednika Aleksandra Vučiha, odgovorio da zakon mora da važi u svakom trenutku i za sve jednako.

"Da li možda zakoni zemlje ne treba da važe u vreme predizborne kampanje? Zakoni u Srbiji će važiti za sve bez obzira na partijsku knjižicu i količinu novca koji neki imaju i vlasništvo na medijima i udelu u reklamam. I to je novina u odnosu na period kada je DS bio na vlasti", poručio je Babić demokratama.

On je naveo i da za razliku od perioda kada su članovi DS uništavali privredu i banke zbog čega nikada nije vođen nijedan postupak sada im smeta kada se poštuje zakon."Ne odlučujemo mi o tome ko će biti uhapšen - to radi tužilaštvo i pravosudni organi", rekao jeBabić.Babić, koji je i predsednik skupštinskog Administrativnog odbora, odbacio je kritike DS da je je to radno telo donelo predlog za skidanje imuniteta na osnovu nepotpune dokumentacije.

On je rekao da se svima šalje poruka da se Srbija menja i da niko nije zaštićen, jer Srbija mora da postane pristojna država.Međutim, šef poslanika DS Stefanović tvrdi da je Odbor odlučivao na osnovu nepotpune dokumentacije, a da je "neki policajac" odlučio da li neko ima pravo na imunitet. Poslanica SNS Jadranka Joksimović rekla je da se optužuju određeni ljudi, ali da treba pitati bivšu ministarsku pravde i funkcionera DS Snežanu Malović kako su stvari funkcionisale i kako se zovu ljudi koji su se obogatili baveći se politikom.

I LDP je najavio da će glasati za skidanje imuniteta Tomiću, a poslanik te strake Bojan Đurić je rekao da je u proteklom periodu bilo problema sličnih ovom i sa nekim drugim bankama, i da ne želi da govori o krivičnoj odgovornosti, koju treba da utvrde nadležni, već o politici i sistemu. On je zatražio od NBS da se ozbljnije ponaša u sličnim situacijama i na vreme reaguje.

Stefanović: Niko neće biti povlašćen zbog partijske knjižice

Predsednik Skupštine Srbije Nenad Stefanović poručio je danas da niko neće biti povlašćen bez obzira na partijsku knjižicu, lično prijateljstvo ili bankovni račun, ako je prekršio zakon.Stefanović je novinarima u parlamentu kazao da je zasedanjem skupštine upućena poruka da se borba protiv korupcije i kriminala odvija u svakom trenutku i da država funkcioniše."Šaljemo poruku da hoćemo da menjamo Srbiju i da svi oni koji se ogreše o zakon znaju da im neće biti oprošteno", zaključio je prvi čovek Skupštine.

Vanredno zasedanje Skupštine održava se na zahtev 111 poslanika, a na predlog koji je podneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Tomić, koji je poslanik Srpske napredne stranke, uhapšen je u četvrtak 13. februara, i njemu je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati. On se sumnjiči da je kao predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke sa saradnicima pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 277 miliona dinara, odobravanjem kredita klijentima koji nisu bili sposobni da ih vrate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track