SKUPŠTINA SRBIJE: Pred poslanicima izmene Zakona o BIA
Foto: Nebojša Mandić

Načelna rasprava

SKUPŠTINA SRBIJE: Pred poslanicima izmene Zakona o BIA

Politika -
Ministar pravde Nikola Selaković, koji u parlamentu brani izmene Zakona o BIA, rekao je da i on smatra da bi trebalo doneti nov zakon, ali da takav propis ne može da se donese ni za šest meseci

BEOGRAD - U Skupštini Srbije u toku je načelna rasprava o izmenama Zakona o BIA, koje će, kako je najavljeno, dobiti podršku svih poslaničkih grupa sem Nove stranke dok je Nova demokratska stranka uslovila svoje "za" usvajanjem amandmana koje predloži.

Nova stranka je tražila da vlada povuče ta zakonska rešenja iz procedure i posle temeljne pripreme tokom leta usvoji nov zakon na početku jesenjeg zasedanja. Ministar pravde Nikola Selaković, međutim, tvrdi da to nije moguće ni za šest meseci.

Predsednik NS Zoran Živković smatra da je probijen rok koji je Ustavni sud dao za donošenje ovog zakona i sednica nije zakazana za juče, kada je isticao rok od šest meseci, jer bi tada sednica Skupštine bila poslednjeg četvrtka u mesecu i "vlada bi morala da dođe pred poslanike i trpi postavljanje pitanja"."Sklon sam da pomislim da je rok koji je dao sud probijen upravo zato da ne bi sednica bila juče", rekao je ŽIvković.

Ministar pravde Nikola Selaković, koji u parlamentu brani izmene Zakona o BIA, rekao je da i on smatra da bi trebalo doneti nov zakon, ali da takav propis ne može da se donese ni za šest meseci.“Takav zakon ne bismo mogli da donesemo ni za šest meseci, jer je do te mere interesantan svima koji ocenjuju i zakonopredlagački rad vlade - Savetu Evrope, Evropskoj komisiji, celokupnoj javnosti i zahteva sprovođenje dobre javne rasprave… to ne može tokom letnje pauze, a pogotovo ne da se fingira javna rasprava kada su ljudi na godišnjem odmoru”, objasnio je ministar.

On je ponovio da je reč o iznuđenom zakonu, jer je neko, dodao je, donosio zakone koji su bili protiv Ustava, a u ovom slučaju, pošto se radi o zaštiti bezbednosti zemlje, mora se reagovati na ovakav način.

Tokom rasprave poslanici klubova SPO-DHS S, JS, SNS, PUPS, SPS najavili su da će glasati za izmene zakona, dok su iz NDS poručili da njihovo “za” zavisi od usvojenih amandmana koje će predložiti.

Ovlašćeni predlagač poslaničkog kluba JS Petar Petrović rekao je da je bitno to što se predloženim rešenjima predviđa da mere ne mogu da traju beskonačno, već najviše do godinu dana i to što se na svaka tri meseca procenjuju predložene mere.

Šef poslaničkog kluba NDS Marko Đurišić konstatovao je da su rešenja dobra, da će doprineti da na bolji nacin budu zaštićena ljudska prava građana koji se nađu pod tajnim merama.“Ne vidim da će zakon doneti transparentnost u donošenju mera i na tome treba raditi u donošenju nekih novih izmena. BIA već duže ima problem kada je reč o transparentnosti njenog rada. Stav da li ćemo glasati videćemo posle završetka rasprave u pojedinostima i da li će vlada prihvati naše amandmane”, rekao je Đurišić.

Njegov opozicioni kolega iz DS Dragan Šutanovac saglasan je da se radi u cajtnotu i da za to nije bilo potrebe.“Bez želje da politizujem ove stvari, moram da kažem da je donošenje ovog zakona veoma važno za građane u domenu ljudskih prava”, rekao je Šutanovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track