Skupština Srbije u četvrtak o rebalansu budžeta
Foto: Rts

Umorili se

Skupština Srbije u četvrtak o rebalansu budžeta

Politika -
Potpredsednica Skupštine Srbije Vesna Kovač saopštila je poslanicima da su se šefovi poslaničkih grupa u parlamentu dogovorili da u četvrtak a ne večeras, započnu debatu o sledećoj tački dnevnog reda, odnosno o rebalansu budžeta

BEOGRAD - Skupstina Srbije u četvrtak će započeti raspravu o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu, pošto je večeras završila raspravu o paketu finansijskih zakona.

Potpredsednica Skupštine Srbije Vesna Kovač saopštila je poslanicima da su se šefovi poslaničkih grupa u parlamentu dogovorili da u četvrtak a ne večeras, započnu debatu o sledećoj tački dnevnog reda, odnosno o rebalansu budžeta.

Tako će rasprava o rebalansu budžeta i pratećim zakonima početi u četvrtak od 11 sati.

Šefovi poslaničkih grupa održali su konsultacije pošto je LDP zatražila da se rasprava o rebalansu odloži za sutra, budući da je rasprava o paketu od 24 finasijska zakona, koja je počela juče, potrajala duže nego što se očekivalo.

U toku dana raspravu je pre svega obeležila polemika ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića i poslanika DS Olivera Dulića u kojoj je bivši ministar životne sredine odbacio Dinkićeve optužbe o nenamenskom trošenju sredstava iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Dulić je rekao “da gomilu tračeva iz frizerskih salona” treba proveriti pre iznošenja u javnost, a Dinkić ga je optužio da su sredstva iz Fonda utrošena za predizbornu kampanju demokrata, što je Dulić negirao.

Dinkić tvrdi da je oko 80 odsto prihoda Fonda za ovu godinu išlo na promotivne političke aktivnosti u svrhu predizborne kampanje, dok Dulić kaže da je 97 odsto sredstava fonda išlo na zaštitu životne sredine.

Naprednjaci su u debati istakli da se zakonima namenjenim finansijskoj konsolidaciji “peglaju greške bivše vasti”, koja je potrošila više nego što je bilo predviđeno budžetom u ovoj godini, a D S S da se predloženim merama neće rešiti ključni problemi, poput inflacije, nezaposlenosti i deficita.

Polemiku su vodili i Dinkić i liberali oko planiranih ušteda, koje bi trebalo da budu ostvarene sečom parafiskalnih nameta.

Tako je ministar rekao da će nezapamćena seča taksi i ukidanje parafiskalnih nameta rasteretiti građane i privredu za ukupno 10 milijardi dinara, dok liberali smatraju da to u praksi znači ukidanje samo jedne do dve takse po jednom preduzeću.

Na “dnevnom redu sednice” neočekivano se našla i parada ponosa, za koju su, kako je javnost obavestio poslanik Marjan Rističević, svi parlamentarci dobili poziv.

On je izrazio nezadovoljstvo što je Skupština Srbije, kako smatra, iskorišćena da bude "kurirska služba" jedne organizacije i naveo da sve ostale organizacije u Srbiji nemaju takvu priliku da na isti način distribuiraju svoje pozive poslanicima.

Predlogom rebalansa budžeta predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP.

Uoči debate o rebalansu budžeta pojedine stranke iznele su svoje stavove - liberali su najglasniji u kritikama predloženog rebalansa i traže njegovo povlačenje iz skupštinske

procedure, demokrate su takođe nezadovoljne predlogom rebalansa. I SPO, prema dosadašnjim najavama, neće glasati za rebalans, iako kažu da je politika vlade na sređivanju finansija na dobrom kursu, ali nedovoljno.

Za budžet neće glasati ni SVM, dok se D S S nije do sada izjašnjavao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track