Skupština traži detalje o prisluškivanju
Foto: Rts

Rasprava u parlamentu

Skupština traži detalje o prisluškivanju

Politika -
Presecanje kolone predsednika Srbije Tomislava Nikolića je opomena onima koji su čvrsto rešili da se suoče sa organizovanim kriminalom i korupcijom, upozorava Momir Stojanović, bivši direktor VBA

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove zatražio je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova informacije o prisluškivanju predsednika Srbije i prvog potpredsednika vlade, a, nakon što ih dobije, održaće sednicu i razmotriti stanje bezbednosti u zemlji. Predsednik tog parlamentarnog odbora Dušan Bajatović izjavio je danas novinarima da će, ukoliko se pokaže da su predsednik Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić prisluškivani, to značiti da je došlo do visokog stepena urušavanja bezbednosti u zemlji.

On je podsetio da odbor nema mehanizme za pribavljanje takvih informacija i da će se zato, pre svega, osloniti na one koje dobije od MUP-a Srbije. Bajatović je kazao i da je slučaj prisluškivanja najviših državnih funkcionera pokazao neophodnost izmene zakona koji regulišu tu oblast. Neki poslanici su otišli i dalje, zahtevajući formiranje anktenog odbora u parlamentu kako bi se razmotrile informacije o prisluškivanju najviših državnih funkcionera.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović poručio je danas da se ne sme dozvoliti nikakvo zataškavanje nezakonitog prisluškivanja predsednika Srbije i potpredsednika vlade i da ta stranka podržava formiranje anketnog odbora. Jugović je novinarima u skupštini rekao da "ne bi bilo ni tajkuna, ni kriminalnih privatizacija, ni ofšor-kompanija, fantomskih firmi po Srbiji i pljački građana da su otvoreni dosijei i lustrirani oni koji su nečasno obavljali svoj posao". "Danas ne bi bilo nezakonitog prisluškivanja da je DOS otvorio dosijee i sproveo lustraciju onako kako je obećao", rekao je Jugović.On je naveo da SPO traži da se iz državnih institucija "uklone paralelne strukture koje su preživele 5. oktobar (2000.) i bez odlaganja otvore tajni dosijei".

U kontekstu procene bezbednosti najviših državnih funkcionera, član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Momir Stojanović izjavio je danas da je presecanje kolone predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koje se dogodilo u petak na autoputu Beograd-Niš, opomena onima koji su čvrsto rešili da se suoče sa organizovanim kriminalom i korupcijom i da istraga mora da utvrdi krivce i ima epilog.

Stojanović, koji je i bivsi direktor VBA, rekao je novinarima u parlamentu da je preticanje kolone predsednika Nikolića, kao i nedavno otkriven slučaj prisluškivanja Nikolića i vicepremijera Vučića, neminovno ukazuje na alarmantnu situaciju u sektoru bezbednosti. Prema njegovom mišljenju, kurs vlade i njena čvrsta rešenost da se mnoga pitanja "koja su stavljena pod tepih" reše tokom mandata ove vlade ne odgovaraju nekim centrima moći kako domaćim, tako i inostranim. "Tim centrima moći takva politika vlade ne uklapa se u strateške ciljeve na Balkanu. Na istražnim organima je da utvrde o čemu se radi", rekao je Stojanović.

On je dodao da formiranje anketnog odbora ne bi donelo odgovore na pitanja i da je najbolje da institucije sistema rade svoj posao. Stojanović je ukazao i da ti incidenti ne bi smeli da ne rezultiraju korenitim kadrovskim promenama u MUP-u, jer, kako je ocenio, taj problem postoji u sprezi pojedinih činovnika MUP-a i nosilaca krupnog kapitala stečenog na nezakonit način.

Nakon objavljivanja informacija o prisluškivanju Nikolića i Vučića, direktor policije Milorad Veljović najavio da će se ponovo kandidovati za tu funkciju i da će danas prekinuti bolovanje i vratiti se na posao, kako bi istražio okolnosti u vezi sa prisluškivanjem. Veljović, kojem je mandat istekao pre godinu i po dana, ali do izbora novog direktora ostaje na čelu srpske policije, nije želeo da komentariše slučaj dok ne bude upoznat sa detaljima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track