Sledeće nedelje stižu rezultati analize mleka iz Holandije

Superanaliza

Sledeće nedelje stižu rezultati analize mleka iz Holandije

Društvo -
Dosad su preventivno povučene sve serije sumnjivog mleka, kaže Dejan Krnjajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede

BEOGRAD - Sredinom sledeće nedelje država će dobiti rezultate uzoraka mleka koji su poslati na analizu u laboratoriju u Holandiju, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić.

"Mi imamo pet akreditovanih laboratorija. Međutim, sve laboratorije primenjuju takozvanu skrinig metodu ispitivanja na osnovu koje potvrda ne može da se izvrši u našoj zemlji i zato šaljemo uzorke u Evropsku uniju", rekao je Krnjajić.

Na pitanje šta će država uraditi ukoliko rezultati pokažu da postoji veće prisustvo alfatoksina, on je istakao da će država "ukloniti potencijalnu opasnost po zdravlje potrošača" i dodao da su do sada preventivno povučene sve serije sumnjivog mleka.

On je istakao da je ministarstvo u okviru godišnjeg monitoringa, radilo analize 103 uzorka mleka u decembru i 40 u januaru, što za Krnjajića znači da je "alfatoksin ušao u ishranu u februaru".

Na juče održanom sastanku sa predstavnicima proizvođača mleka naloženo je obustavljanje dopremanja kontaminirane hrane za životinje. "Nakon tri dana od prestanka dopremanja kontaminirane hrane, uklanja se alfatoksin u mleku životinja", istakao je Kranjajić.

On je rekao da je radna grupa ministarstva naložila i sastavljanje Pravilnika, ali i u Upustva za prizovđače kako da spreče unošenje alfatoksina u ishranu.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je u utorak da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene iz preventivnih razloga dok ne stignu analize iz EU. Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao dazdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mleka nisu neispravne.

http://www.youtube.com/watch?v=sUYuxZsDuys

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track