SLOBODARCI TRAŽE: Ukinuti superpenzije od 30.000 evra!

Posebna kasta

SLOBODARCI TRAŽE: Ukinuti superpenzije od 30.000 evra!

Austrija -
Treba skresati i stare penzione ugovore koji omogućavaju veoma visoke penzije, o kojima većina zaposlenih može samo da sanja, kažu u FPÖ

BEČ - Slobodarska partija Austrije zatražila je ukidanje luksuznih penzija u Austriji, koje u nekim slučajevima dostižu i 30.000 evra bruto mesečno. FPÖ se oglasio pre sutrašnjeg zasedanja parlamenta na kome treba da se izglasa zakon o ograničavanju penzija zaposlenih u javnim preduzećima i institucijama.

"Socijaldemokratska i Narodnjačka partija, uz pomoć Zelenih, kao voljnih davalaca glasova za većinu, pobrinuće se da se i po donošenju novog zakona održi privilegovana kasta i dodeljivanje novih luksuznih penzija", kazao je Herbert Kikl (Herbert Kickl), portparol za socijalna pitanja slobodaraca.

Slobodarcima smetaju privilegije za političare, državnu upravu i preduzeća koja su bliska državi. Tamošnji rukovodioci će i dalje moći da dobijaju specijalnu, luksuznu penziju u visini i do 9.060 evra mesečno, plus standardnu penziju (na bazi svog eventualnog prethodnog, "običnog“ radnog mesta) iz opšteg penzionog fonda (ASVG).

Slobodarci smatraju da je jedan sistem (ASVG) za penzije dovoljan i da treba potpuno eliminisati luksuzne penzije. Kikl kritikuje i nespremnost predlagača zakona da skreše stare penzione ugovore koji omogućavaju veoma visoke penzije, o kojima većina zaposlenih može samo da sanja.

Slobodarci kritikuju i to što pokrajine i opštine i dalje mogu da nastave s praksom dodeljivanja superpenzija."Protiv takvog razbacivanja poreskog novca FPÖ se pružiti otpor na sutrašnjem zasedanju“, kaže Kikl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track