Slučaj Jovanovićevog doktorata: Mića Megatrend dao dva datuma kada je doktorirao!

utisak nedelje

Slučaj Jovanovićevog doktorata: Mića Megatrend dao dva datuma kada je doktorirao!

Društvo -
Milovan Šuvakov je, na pitanje šta su čuli u toj emisiji, naveo da je Jovanović pre nekoliko dana izjavio da je 1983 godine doktorirao kod jednog profesora a danas da je doktorirao šest godina kasnije na nekoj sasvim drugoj školi, sa sasvim drugim mentorom, koji je umro nešto nakon odbrane

BEOGRAD - Gosti Utiska nedelje Marko Milanović, docent na Pravnom fakultetu u Notingemu, prof. Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, prof dr Ilija Vujačić, dekan Fakulteta političkih nauka i Milovan Šuvakov, savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja govorili su večeras o tome kakav je doktor Mića Jovanović, rektor Univerziteta Megatrend, i kako je Srbija postala zemlja sa najviše doktoranata.

Milovan Šuvakov je, na pitanje šta su čuli u toj emisiji, naveo da je Jovanović pre nekoliko dana izjavio da je 1983 godine doktorirao kod jednog profesora a danas da je doktorirao šest godina kasnije na nekoj sasvim drugoj školi, sa sasvim drugim mentorom, koji je umro nešto nakon odbrane."Prilično sam zabrinut kako je moguće da se javnost sa ovako važnim stvarima obmanjuje", kaže Šuvakov.Marko Milanović je izjavio da je Mića Jovanović večeras u toj emisiji pokazao da je "suštinski nesposoban da kaže istinu", kao i da je "potpuno negirao i ono što je juče pričao". Ispostavlja se, kako je rekao Milanović, da je Jovanović za 9 godina odbranio doktorat na Višoj poslovnoj školi, a ne kako je do sada tvrdio za tri godine na Londonskom univerzitetu.

Na pitanje voditeljke , kako je moguće da Megatrend dobije akreditaciju nakon što je jedan član Komisije za akreditacije pretučen a drugom prećeno , Vujačić je naveo da savet interesuje smao da li je fakultet ispunio standarde.

Takođe,sagovrnici su istakli da je Komisija za akreditacije odbila akreditaciju Megatrenda doktorskih studija , ali je Nacionalni savet prihvatio u drugom stepenu.

Milanović kaže da mediji nisu preneli tekst sa Dojče velea kako razne ispostave Megatrenda u Londonu, Beču i Tokiju ne postoje, ne postoje ni fizički.Na pitanje da li Megatrend može, nakon ovoga, da dobije akreditaciju u junu, profesor Vujačić kaže da može, ako zadovolji određene standarde akreditacione komisije.Šuvakov kaže da, nakon ove afere, ipak univerzitet ne bi trebalo da trpi zbog pojedinca, ukoliko je prošao proces akreditacije. Šta bi bilo da se slično desilo na Novosadskom ili Beogradskom univerzitetu, kaže Šuvakov.Prof. Stanković kaže da akreditacija mora da ide svojim tokom, prema svojim standardima, koji su u potpunosti u skladu sa onim što se radi u evropskom prostoru.Ako je data akreditacija prema nekom stanju stvari, onda neko treba da ode, neka inspekcija povremeno da zakuca na vrata, i da proveri da li je stanje stvari takvo kako je prezentovano, kaže Stanković, navodeći da to ne može da radi akreditaciona komisija.Šuvakov je rekao da je onoga dana kada je ministar Verbić dao izjavu povodom doktorata, pred novinare je izašla i Londonska škola sa svojim saopštenjem, koje je bilo isto kao i Verbićevo.Na pitanje da li bi se išta od ovoga saznalo, da nisu naučnici iz Britanije pisali o tome, Šuvakov je rekao da ne bi, i zahvalio se njima na tome.

Podsećamo, Mića Jovanović prihvatio je u petak poziv da gostuje u Utisku nedelje, što smo i najavljivali. Međutim, kako je prenela autorka i voditeljka emisije Olja Bećković, kasnije tog dana se predomislio. "Poštovana gospođo Bećković, ostajem u Londonu još par dana, pa je to razlog što neću gostovati u vašoj emisiji", naveo je Jovanović u sms poruci upućenoj Olji Bećković. On je dodao i da se predomislio, odnosno da ne bi došao u emisiju i da nije u Londonu. U sms-u, koji je Olja Bećković pročitala u emisiji, rekao je i da će svu dokumentaciju da iznese u emisiji jedne druge televizije, gde će, kako je naveo, pomenuti i nju (Olju Bećković) i Verana Matića. Zbog Vas i Vama sličnih ne mogu da spavam već jedanaest noći, napisao je Jovanović.

Hronologija slučaja "doktorati"Na sajtu Peščanika prošle nedelje objavljen je tekst, čiji su autori Marko Milanović (večerašnji gost Utiska), vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu, i Miljana Radivojević, post-doktorant na Institutu za arheologiju Univerzitetskog koledža, napisali da su pokušali da dođu do doktorske disertacije Miće Jovanovića, ali da u tome nisu uspeli. Jovanović je na to odgovorio postavljanjem opširne biografije i fotografije doktorata na sajt Univerziteta Megatrend. Naši naučnici iz Velike Britanije nakon toga su odgovorili da je taj gest potvrdio samo njihove sumnje i da na fotografiji nije londonski doktorat.Čitav slučaj izazvao je izuzetnu pažnju javnosti, nakon čega je Ministarstvo prosvete krenulo u proveru doktorata.Ministar Verbić je nakon toga izjavio da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora "Megatrenda" i pozvao Jovanovića da objasni tu činjenicu ili podnese ostavku.Jovanović je demantovao navode Verbića i najavio da će to dokazati u ponedeljak, kada će i pitati ministra prosvete šta će učiniti kada se utvrdi da njegova izjava nije bila zasnovana na istini. "Sad sam u Londonu i upravo držim dokaz da sam govorio istinu. Čim se u ponedeljak vratim biće sve jasno. Javnosti ću prezentovati taj dokaz kao i celokupnu dokumentaciju koja se vezuje za moj doktorat i doktorsku disertaciju", rekao je Jovanović, koji je dodao da će dovesti i svedoka, člana komisije na odbrani.Jovanović je najavio i da će podneti krivičnu prijavu protiv "svih aktera ujdurme" oko njegovog doktorata, za koju tvrdi da je politički motivisana.subotu je Savet Univerziteta "Megatrend" usvojio je ostavku rektora Jovanovića i razrešio ga dužnosti.Slučaj Jovanovićeve disertacije dospeo je u javnost u danima nakon što je na sajtu "Peščanika" dovedena u pitanje doktorska disertacija ministra policije Nebojše Stefanovića.Megatrend i Stefanović su u nekoliko navrata odbacivali optužbe, a juče je Senat Megatrenda saopštio da nema razloga za postupak postupka za poništenje njegove diplome, dok je Stefanović rekao za Nedeljnik da ništa nije plagirao.Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je pročitao doktorski rad ministra Nebojše Stefanovića i da smatra da je to stručan rad, a da će Komisija oceniti da li je plagijat..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track