SLUŽIMO SRBIJI: Martovska klasa položila zakletvu!
Foto: Ministarstvo Odbrane

Kasarna Vojvoda Živojin Mišić

SLUŽIMO SRBIJI: Martovska klasa položila zakletvu!

Društvo -
Ponosite se time što ste stali u red odvažnih, u vojnički stroj koji garantuje slobodu i čast Srbije i bezbednost svih njenih građana. Polaganje vojničke zakletve je svojevrsni ispit – ispit rodoljublja, čvrstine karaktera i ljudskih vrlina. Vi ste ispit položili, rekao je general Diković

BEOGRAD - Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „mart 2014“, profesionalni vojnici i slušaoci klase rezervnih oficira, položili su danas vojničku zakletvu u centrima za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković čestitao je davanje vojničke zakletve na svečanosti u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Jovica Draganić čestitao je vojnicima u kasarni „Aerodrom“ u Somboru, dok je u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu uspešne vojničke dane dobrovoljcima poželeo komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković.

Foto Ministarstvo odbrane
Foto Ministarstvo odbrane

Svečanosti u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu prisustvovao je pomoćnik ministra za ljudske resurse Miloš Janković, a u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu pomoćnik ministra za budžet i finansije Srbislav Cvejić.

Tokom obraćanja vojnicima i budućim rezervnim oficirima načelnik Generalštaba poručio je da se danas potvrđuje čvrstina veze naše vojske i naroda osvedočena mnogo puta u istoriji Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

- Ovo je i potvrda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da sačuvamo vojničke tradicije našeg naroda. Vojnička zakletva u Srbiji uvek je smatrana najsvetijim zavetom. Zauvek zapamtite zakletvu i čuvajte je u svom srcu. Ponosite se time što ste stali u red odvažnih, u vojnički stroj koji garantuje slobodu i čast Srbije i bezbednost svih njenih građana. Polaganje vojničke zakletve je svojevrsni ispit – ispit rodoljublja, čvrstine karaktera i ljudskih vrlina. Vi ste ispit položili! Sve nas koji smo se zakleli, zavetovali Srbiji, vojnička zakletva ispunjava ponosom i dostojanstvom, obavezujući nas da Srbiju čuvamo kao najdragoceniju svetinju. Vojnički život i vojni poziv nisu laki. Ali, znajte da će vaše starešine uvek biti tu da vam pomognu da obuku uspešno savladate, da rešite dileme i probleme ako ih budete imali i da iz ove kasarne izađete kao zadovoljni ljudi, čvršći, odvažniji i zreliji nego što ste u nju došli, rekao je general Diković.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

On je poručio budućim rezervnim oficirima da posle uspešnog završetka škole postaju deo oficirskog kora naše vojske, uz mogućnost da oficirski poziv bude i njihovo životno opredeljenje prevođenjem u profesionalnu vojnu službu.

- Vojska Srbije dostojna je slavne tradicije na koju su, s pravom, ponosni građani Srbije. Sve što Vojska radi ima jedan cilj – jačanje svojih borbenih sposobnosti, i jednu svrhu – dobrobit Srbije. To je ono što nam daje snagu da pružimo svoj maksimum u Kopnenoj zoni bezbednosti, u mirovnim misijama širom sveta, na poligonima, strelištima, aerodromima, kasarnama i na svim mestima gde građanima Srbije treba pomoć Vojske, rekao je general Diković i dodao da su vojnička hrabrost, duh i čast zalog bezbednosti građana i taj zalog treba spregnuti savremenim sredstvima i sistemima, što treba koristiti u ime mira u svetu, u ime Srbije i njenih građana.

- Često se može čuti mišljenje građana da treba vratiti redovno služenje vojnog roka, i mi nismo zatvorili tu mogućnost. I svakako da ćemo naći načina da mlade obučimo da se ponašaju u situacijama koje su opasne po njihov život i po okolinu, rekao je načelnik Generalštaba i dodao da svi treba da budu ponosni na vojnike, koji svojom voljom dolaze da služe vojni rok, svesni da na taj način doprinose bezbednosti i boljitku Srbije.

General Diković je vojnicima i budućim rezervnim oficirima poručio da su postali deo Vojske Srbije, institucije kojoj građani Srbije najviše veruju, i da je poverenje naroda u Vojsku rezultat kontinuiranog požrtvovanog rada pripadnika Vojske.

- Imajte na umu da svojim ponašanjem morate opravdati ovo poverenje. Budite ponosni na pripadnost Vojsci Srbije i nikada nemojte zaboraviti da je Srbija naša jedina otadžbina, rekao je general Diković.

Bojana Miladinović iz Krupnja na ovaj poziv odlučila se jer, kako kaže „mnogo voli uniformu“ a i sledi primer brata koji je prošle godine odslužio vojni rok.

Stefan Čolović je zbog porodične tradicije danas u Valjevu položio vojničku zakletvu.- Volim uniformu, odlično se osećam kao pripadnik Vojske Srbije, rekao je Stefan a roditelji su dodali da su danas najponosniji roditelji na svetu.Boban Jeremić vojnički poziv doživljava kao veliki životni izazov.- Želim da vidim koliko mogu da izdržim. Osećam se veoma srećno, a i moji roditelji su srećni i ponosni jer su dočekali da vide sina kako polaže vojničku zakletvu.

U centre za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem primljena su 453 vojnika, među kojima i 48 žena. Oni će nakon uspešno završene osnovne individualne obuke, evaluacije i sticanja sertifikata, nastaviti obučavanje u centrima za specijalističku obuku.

U martovskom uputnom roku planirano je da se u Vojsku Srbije uputi 510 kandidata, a prijavilo se 3.104 ili 608 posto od Plana uputa.Na dobrovoljnom služenju vojnog roka sa oružjem je 58 žena (48 u centrima za obuku i deset na Kurs slušalaca za rezervne oficire).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track