SMENJENI DIKIĆ: Veljoviću sam pre 15 dana bio dobar!
Foto: Nebojša Mandić

Komandant Žandarmerije oteran zbog dvostrukog ubistva u Rekovcu

SMENJENI DIKIĆ: Veljoviću sam pre 15 dana bio dobar!

Društvo -
Direktor policije Milorad Veljović tražio razrešenje komandanta Žandarmerije nakon hapšenja pripadnika kraljevačkog odreda

BEOGRAD - Komandna odgovornost.Direktor policije Milorad Veljović premijeru i ministru policije Ivici Dačiću predložio je smenu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića nakon što je uhapšen pripadnik kraljevačkog odreda te jedinice Aleksandar Krstić (33) zbog sumnje da je ubio i spalio dvojicu mladića u ataru sela Ratković kod Rekovca. Izražavajući saučešće porodicama ubijenih mladića, Veljović je rekao da je smena Dikića najmanje što se moglo učiniti.Jedinica ne funkcioniše!- Taj čovek koji je to uradio nije predstavnik policije niti Žandarmerije. To su izrodi u sistemu, a tako nešto ne sme se nikad više ponoviti. Da li se nekom sviđa ili ne zahtev da se smeni komandant Žandarmerije, to je njihov problem. To mora biti putokaz i drugim starešinama da vode računa o tome šta se dešava u njihovim jedinicama, a ne da se bave kadrovskim problemima u MUP i traže veze i vezice van Direkcije policije i MUP - rekao je Veljović, koji je još u aprilu 2011. tražio od tadašnjeg ministra policije Dačića kadrovske promene u vrhu Žandarmerije.- Dostavio sam predlog zbog poremećenih međuljudskih odnosa u Žandarmeriji, zbog nefunkcionisanja odreda Žandarmerije - rekao je on i dodao da je ubistvo mladića kap koja je prelila čašu žuči.- Na ovaj način želim da policija bude profesionalna služba koja radi u interesu naroda. Nije bitan ni Veljović ni Rodoljub Milović ni Dikić, ne sme niko van Direkcije policije da stvara veze i vezice kako bi tražio svoju zaštitu. Policajci treba da štite interese građana Srbije, a ne svoje lične. Nikad više niko ne sme biti iznad sistema i države - rekao je Veljović.Izveštaj iz NišaDirektor policije je dodao da se neće zaustaviti na ovome!- Da li je još neko odgovoran u ovom lancu, videćemo, ali to se ne tiče samo Žandarmerije, već svih ostalih uprava u Direkciji policije - kazao je Veljović i dodao da smena Dikića ne može da se odrazi na rad Žandarmerije jer „pojedinci ne mogu biti merilo rada u policiji“.Inače, Bratislav Dikić je juče došao u Beograd, ali nije želeo da preuzme rešenje o svojoj smeni. Umesto toga, poručio je da će „ovih dana svratiti do Veljovića“.

ČINJENICE /Afere u kojima je pominjano ime Bratislava Dikića/Sve crne tačke♦ Reketiranje u Nišu - mediji su u martu 2013. pisali da se Bratislav Dikić, njegov brat Dragan i pojedini pripadnici Žandarmerije sumnjiče za teška krivična dela u Nišu i na jugu Srbije - reketiranje, ucenjivanje, prisluškivanje i planiranje likvidacija. Pripadnicima Sektora unutrašnje kontrole, koji su proveravali te optužbe, upućivane su i pretnje.♦ Spot Amadeus benda - nakon snimanja spota za pesmu „Moja zemlja“, koja je posvećena Žandarmeriji i njenom komandantu Dikiću, u javnosti se pojavila informacija da dozvolu za angažovanje jedinice nije potpisao niko od državnih sekretara MUP.♦ Akcija „Sistem“ - Dikićevo ime bilo je u žiži interesovanja 2011, kad je objavljeno da on prisluškuje svoje najbliže saradnike. Tad je, navodno, oformljena komisija koja se bavila ovim slučajem, ali rezultati istrage nikad nisu saopšteni.♦ Sporna zakletva - na obeležavanju dana Žandarmerije 2012, Dikić je starešine iznenadio novom zakletvom: „Bez Kosova ne postoji Srbija, bez Kosova ni ja ne postojim!“ U delu zakletve govori se i da bez Kosova ne postoji ni srpski narod, kao i da se pred bogom zaklinje u pobedu ili časnu pogibiju. U javnosti su se zbog toga pojavili negativni komentari.♦ Potraga za zlatom - pod izgovorom da su na vežbi, 30 pripadnika Žandarmerije su, prema izveštaju Sektora unutrašnje kontrole, dostavljenom niškom tužilaštvu, sa devet džipova tri dana na teritoriji Gamzigradske banje iskopavali zemljište na privatnim imanjima u potrazi za zlatom.♦ Obezbeđenje lokala - žandarmi su na jugu Srbije bili angažovani kao obezbeđenje lokala. Mada su fiktivno u isto vreme bili na službenoj dužnosti, oni su za 50 evra po večeri obezbeđivali restorane, diskoteke i druge objekte.

Dikić: Neću dozvoliti da bilo ko obezvređuje moje zasluge Dikić kaže da je o svojoj smeni saznao iz medija, da je povod za smenu potpuno nejasan i da ga niko zvanično nije obavestio!- Bez osnova su navodi direktora policije Milorada Veljovića da je haos u Žandarmeriji. Samo pre 15 dana, prilikom proslave krsne slave Žandarmerije, taj isti direktor policije pohvalio je naš rad i ocenio ga najvišim ocenama! Žandarmerija je pod mojom komandom duže od četiri godine i sve je zadatke izvršavala vrlo uspešno, a direktor Veljović ocenjivao me je najvišim ocenama - rekao je Dikić.On je istakao da je kao komandant Žandarmerije nagrađivan svakog meseca dodacima na platu za postignute izuzetne rezultate i da ne zna pravi razlog zašto je podnet zahtev za njegovo razrešenje.- Neću dozvoliti da bilo ko, pa i direktor policije, obezvređuje moje zasluge i profesionalni rad. Direktor navodi da je ista i objektivna i subjektivna odgovornost. Ako je tako, onda sam ja odgovoran koliko i on za svako krivično delo učinjeno od ovlašćenog službenog lica! A što se tiče samog tragičnog događaja, dvostrukog ubistva za koje se sumnja da ga je počinio pripadnik Žandarmerije odreda u Kraljevu van službe, to je za svaku osudu! Naglašavam da taj pripadnik ima svog komandanta u Kraljevu, za kog je već bio napisan predlog za smenu zbog propusta u radu već godinu dana, i predat direktoru policije, a on ga je zaštitio - rekao je Dikić.On je dodao da nekome „očigledno smeta njegov starosrpski način ophođenja i njegovo izjašnjavanje kao Srbina“ i da će „doći vreme kad će se i to promeniti“. Na kraju, Dikić se zahvalio kolegama i građanima na nesebičnoj podršci.

Ivica Dačić: Potpisaću zahtevMinistar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će prihvatiti zahtev direktora policije Milorada Veljovića za razrešenje komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.- Potpisaću zahtev, ne ulazeći u razloge za razrešenje - rekao je Dačić.

http://www.youtube.com/watch?v=HTuRv7qNOHI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track