SMRTNA KAZNA: Carnaev imao oružje za masovno uništenje!

Suđenje troristi

SMRTNA KAZNA: Carnaev imao oružje za masovno uništenje!

Planeta -
Mediji već spekulišu i o mogućoj smrtnoj kazni za Carnajeva, a ceo slučaj će biti na tužilaštvu koje će morati da dokaže da je on koristio oružje za masovno uništenje, za šta je predviđena ova najteža sankcija

BOSTON - Osumnjičeni za bombaški napad tokom Bostonskog maratona Džohar Carnajev optužen je za upotrebu i planiranje upotrebe oružja za masovno uništavanje protiv ljudi i imovine sa smrtnim ishodom.

Američki ministar pravde Erik Holder izneo je optužbe protiv 19-godišnjeg Carnajeva koji bi mogao dobiti smrtnu kaznu ako bude proglašen krivim.

Bela kuća je saopštila da Carnajevu neće biti suđeno kao neprijateljskom borcu na vojnom sudu, pošto je naturalizovani američki građanin. Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da će Carnajevom biti suđeno u okviru saveznog pravosudnog sistema. On je dodao da su od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. na saveznom sudu procesuirane stotine terorista.

Specijalni tim američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) započeo je ispitivanje osumnjičenog bombaša iz Bostona Džohara Tsarnajeva (19), koji se još nalazi na lečenju u bolnici u tom gradu.

Kako prenose mediji u SAD, Carnajev za sada sa agentima FBI komunicira pisanim putem, pošto je i dalje u teškom stanju, nakon ranjavanja prilikom prošlonedeljne potere.

JuEsEj Tudej (USA Today) navodi da osumnjičeni polako počinje da govori, ali da za sada može da komunicira samo sa bolničkim osobljem. Njegovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno, ima više povreda, uključujući i ranu od metka na vratu.

Tsarnajev ima i ranu na grlu, za koju se sumnja da je sam sebi naneo prilikom pokušaja samoubistva, kada ga je policija opkolila. Građani Bostona su odali poštu nastradalima minutom ćutanja, uz crkvena zvona koja su se tada čula u celom gradu.

Mediji već spekulišu i o mogućoj smrtnoj kazni za Carnajeva, a ceo slučaj će biti na tužilaštvu koje će morati da dokaže da je on koristio oružje za masovno uništenje, za šta je predviđena ova najteža sankcija.

Šef policije u Bostonu Ed Dejvis rekao je da su čečenska braća planirala i druge napade, o čemu govori i velika količina oružja koja je otkrivena.

Novine u SAD pišu da su Carnajevi, koji su u Ameriku došli pre desetak godina i tu dobili politički azil, nedavno počeli da se približavaju radikalnim islamskim grupama, o čemu svedoče i antiameričke video poruke koje su kačili po društvenim mrežama.

Za sada još nema čvrstih dokaza o njihovoj povezanosti sa džihadističkim pokretima, ali FBI i to istražuje. Foks Njuz prenosi da će istražioci FBI uskoro obaviti razgovor i sa Ketrin Rasel Carnajev, udovicom starijeg brata Tamerlana, koji je nastradao tokom policijske potere.

Njen advokat Amato DeLuka rekao je za AP da su agenti već bili u kući u kojoj ona živi, ali da je ona odbila da govori, dok se ne posavetuje sa njim. "Razgovarao sam sa agentima, i to je sve što mogu za sada da kažem", rekao je advokat.

On je ispričao da je Tamerlan Carnajev dane posle napada proveo u kući sa svojom suprugom. Na pitanje, da li joj je nešto bilo sumnjivo, advokat je odgovorio "ne koliko ja znam".

Mediji navode da se Ketrin sa za njega udala kada je imala 21 godinu i da je prešla u islam. Par je dobio ćerku, Zaharu, koja sada ima tri godine.

"Videla sam je pre par meseci i ona se bila potpuno promenila. Više nije bila ista osoba", rekla je za njujorški Dejli Mejl, jedna njena neimnovana prijateljica, dodavši da je od "američke devojke" postala devojka "ispranog mozga od njenog super-religioznog muža". Bombaški napad u Bostonu, otvorio je i pitanje reforme imigracionog zakona, dajući podstrek protivnicima liberalinijih mera.

Predsedavajući komiteta za pravosuđe u Senatu Patrik Lihi, rekao je da niko ne sme da bude "tako okrutan" pa da zbog "zločinačkih dela dvojice ljudi, budu uništeni snovi miliona u budućnosti".

On je kazao da reforma imigracionog sistema može samo da ojača nacionalnu bezbednost SAD, stavljanjem akcenta na obezbeđenje granica. S druge strane, republikanci smatraju da posle ovog napada treba preispitati predložena zakonska rešenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track