SNS: Čeda je partifirer
Foto: Beta

Žustra polemika u Skupštini

SNS: Čeda je partifirer

Politika -
Poslanici LDP i SNS razmenili teške reči, a predsedavajuća Vesna Kovač je kazala da nije u redu to što je Zoran Ostojić (LDP) u jednom trenutku vikao na nju, za šta se on izvinio navodeći da nije imao nameru nikoga da uvredi
1 / 6 Foto: Beta

BEOGRAD - Deo sednice Skupštine Srbije za postavljanje poslaničkih pitanja danas je obeležila žustra rasprava o povredama Poslovnika posle govora poslanika Liberalno demokratske partije (LDP) Zorana Ostojića. Ostojić je rekao da ga je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković pomenuo u subotu, 15. decembra u Skupštini Srbije, kao poslanika koji je hteo da govori na skupu protiv presuda Haškog tribunala na kom je bio Selaković.

On je rekao da je tog dana izlazio iz zgrade parlamenta u vreme održavanja skupa i da "nije dovoljno skinuti bedž i postati evroradikal", kao i da se takvih nije plašio ni "kad je Šešelj vodio odrede crnokošuljaša".

Predsedavajuća Vesna Kovač tada je prekinula Ostojića uz napomenu da to što govori nema veze sa pitanjem. "Čekajte da poentiram", rekao je Ostojić, ali ga je ubrzo ponovo prekinula predsedavajuća jer je isteklo vreme za postavljanje pitanja.

Ostojić je zatim pitao Vladu Srbije da li će se ograditi od skupa kome je prisustvovao ministar pravde i državne uprave, a ministra da li zna kako se utvrđuje organizator nekog skupa.

"Kako se utvrđuje organizator ako skup nije prijavljen? Pa na sudu. Taj skup nije bio prijavljen jer ne može po zakonu o javnom okupljanju u vreme održavanja sednice parlamenta da se održava skup. Podneli smo prekršajnu prijavu jer je Selaković bio i govorio na tom skupu", rekao je Ostojić.

Inače, u toku žustre polemike Zoran Ostojić (LDP) je Srpsku naprednu stranku (SNS) nazvao "evroradikalima", lidera radikala Vojislava Šešelja poglavnikom, Tomislava Nikolića doglavnikom, a Aleksandra Vučića ađutantom.

Poslanici SNS su lidera LDP Čedomira Jovanovića nazvali "partifirerom" i poručili da oni nisu išli u Šilerovu, niti su imali veze sa organizovanim kriminalom, a da se LDP od svog nastanka ponaša prema državi kao "antisrpski element".

Poslanici SNS su kazali da je korišćenje reči poglavnik uvreda za ceo srpski narod jer je ta reč povezana sa poglavnikom NDH Antom Pavelićem u čije je vreme, kako je naveo Marijan Rističević iz poslaničkog kluba SNS, nastradalo oko milion Srba što je bio početak etničkog čišćenja Srba koje je dovršeno akcijama "Oluja" i "Bljesak". Prema rečima poslanika SNS Predraga Mijatovića, uvredljivo je i pogrdno nazivati celu poslaničku grupu SNS "evroradikalima".

Poslanici LDP, SNS, Demokratske stranke (DS), Srpskog pokreta obnove i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovali su način na koji predsedavajuća Vesna Kovač vodi sednicu, a ona je navela da će se truditi da vodi sednicu po Poslovniku i poručila poslanicima da postoje načini da pokrenu incijativu za njenu smenu.

Ona je kazala da nije u redu to što je jednom trenutku Ostojić vikao na nju, za šta se on izvinio navodeći da nije imao nameru nikoga da uvredi. Poslanik DS Srđan Milivojević tražio je da se odredi pauza kako bi se na sastanku šefova poslaničkih grupa dogovorilo o daljem radu i da bi se predsedavajuća koncentrisala za vođenje sednice.

Šefica poslaničke grupe LSV Aleksandra Jerkov kritikovala je predsednika SNS i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića zbog, kako je rekla, nedostojonog odgovora na pitanje o ponašanju lokalnih fukcionera SNS prilikom promena vlasti u pojedinim opštinama.

Jerkov je danas ponovo pitala Vučića da li zna kakvim se sve metodama služe lokalni funkcioneri SNS širom Srbije prilikom "prekomponovanja vlasti na lokalu" i istakla da odgovor koji je na to pitanje dobila vređa dostojanstvo ne samo nje kao poslanice, već svih poslanika.

"Meni kao poslaniku u Skupštini koja je usvojila taj zakon ne treba niko, a po najmanje Vlada da prepričava odredbe tog zakona kao u tom odgovoru. Mi poslanička pitanja ne postavljamo radi reda, da bi nam prošlo vreme, već ih postavljamo jer su nas građani birali da zastupamo njihove interese, jer njih interesuju", kazala je Aleksandra Jerkov.

Ona je Vučiću ponovo postavila to isto pitanje. Poslanik Srpskog pokreta obnove Mirko Čikiriz pitao je ministra kulture i informisanja Bratislava Petkovića kad će dostaviti skupštini zakone koji proističu iz Medijske strategije. Poslanik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Pejčić pitao je kako će Srbija reagovati povodom toga što je Fifa odobrila mlađim selekcijama Kosova da igraju međunarodne prijateljske utakmice s obzirom da, kako je naveo, Kosovo nije član UN, kao ni Fife.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track