SNS i SPS: Predali 160.000 potpisa za smenu Pajtića!
Foto: Tanjug

Skupština Vojvodine

SNS i SPS: Predali 160.000 potpisa za smenu Pajtića!

Srbija -
Oni zahtevaju da pokrajinska vlada odustane od Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, da vojvođanski premijer Bojan Pajtić podnese ostavku i da u pokrajini budu raspisani vanredni izbori
1 / 15 Foto: Tanjug

NOVI SAD - Poslanici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u Skupštini Vojvodine predali su danas na pisarnici pokrajinskog parlamenta peticiju sa 160.000 potpisa građana sa zahtevom da se raspišu vanredni pokrajinski izbori.

SNS i SPS, opozicione stranke u Skupštini Vojvodine, zahtevaju da pokrajinska vlada odustane od Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, da vojvođanski premijer Bojan Pajtić podnese ostavku i da u pokrajini budu raspisani vanredni izbori.

"Osnovni razlozi za Pajtićevu ostavku su loš ekonomski položaj u koji je dovedena Vojvodina, činjenica da je aktuelna vlast izgubila legitimitet što se videlo na lokalnim izborima od maja prošle godine do danas, a kap je prelila Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine koja je ustvari jedan opasan pamflet i štetna za sve u Vojvodini", rekao je predsenik Saveta SNS za Vojvodinu Igor Mirović.

Dodaje da su "građani Vojvodine jasno, stavljanjem potpisa na taj zahtev, pokazali da ne žele podele i rovove između pokrajinske i republičke vlasti".

"Neverovatno je da posle 13 godina, koliko je u pokrajini na vlasti u kontinuitetu bila Demokratska stranka, odgovornost za ekonomsku situaciju u pokrajini žele da pripišu aktuelnoj republičkoj vladi, koja je na vlasti tek manje od godinu dana", rekao je Mirović.

Skupština Vojvodine razmatra danas Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koji je proteklih nedelja izazvao oštre polemike u javnosti.

Opozicione partije u Skupštini Vojvodine organizovale su u aprilu miting sa zahtevom da pokrajinska vlada podnese ostavku i da budu raspisani vanredni izbori. SNS, SPS i Demokratska stranka Srbije optužile su vlast u Vojvodini za "separatizam".

S. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track