SNS: Pajtić keš ostavio privatnicima, a državi knjige za svih 379.806 evra
Foto: Marina Lopičić

Zloupotreba Pokrajinskog fonda

SNS: Pajtić keš ostavio privatnicima, a državi knjige za svih 379.806 evra

Srbija -
AMB Grafici isplaćeno je 379.806 evra, a dug je vraćen u naturi. Državne ustanove dobile su knjige koje su za njih naručili Dragoslav Petrović i Bojan Pajtić

NOVI SAD - Gradski odbor Srpske napredne stranke Novi Sad saopštio je danas da aranžman sa novosadskim preduzećem AMB Grafika, kome je plaćeno 379.806 evra, predstavlja jedan od 108 drastičnih primera zloupotrebe Pokrajinskog fonda za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija u AP Vojvodini.

Kako se navodi u saopštenju naprednjaka, pomenuti aranžman sa AMB Grafikom zaključili su predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović.

"Iako pravila Pokrajinskog fonda nalažu da se sufinansiraju novi proizvodi koji bitno povećavaju konkurentnost privrede AP Vojvodine na inostranom tržištu, AMB Grafika svoj dug nije platila novcem zarađenim u slobodnoj konkureciji na inostranom, čak ni na domaćem tržištu, jer je dug “isplatila” u naturi - u knjigama koje je štampala za korisnike pokrajinskog budžeta", kaže se u pomenutom saopštenju.

Novosadski naprednjaci naglašavaju da je "gotov novac ostao kod privatnika", a da su državne ustanove "dobile knjige koje su za njih naručili Dragoslav Petrović i Bojan Pajtić za svih 379.806 evra", te da se među tim knjigama naročito ističe “Priručnik za praktičnu primenu zakona o javnim nabavkama”, čijih je, kako stoji u saopštenju, prvih 1.576 primeraka isporučeno u oktobru 2009, godine po ukupnoj ceni od 72.957,61 evra.

Navedeni priručnik je, kako saopštavaju iz SNS-a, ponovo isporučen u aprilu 2010. godine po ceni od 60.177 evra za 1.300 komada, pa onda i u junu 2011. godine kada je "1.000 primerka plaćeno 65.248,07 evra ili 65,2 evra po primerku", dok je "preostali dug do pune sume od 379.806 evra isplaćen isporukom 31 knjige sa nevelikim tiražima".

U saopštenju se naglašava da Izvršno veće ima svoju štampariju, da nijedna od osam isporuka, od oktobra 2009. do jula 2011. godine nije prošla proceduru javnih nabavki, te da nijedan od isporučenih naslova nije ocenjivan od stručne, literarne, ili intelektualne javnosti.

Iz SNS ističu i da tehnološki razvoj nije u nadležnosti AP Vojvodine, kao i da o ugovorima sa navedenih 108 "privilegovanih firmi" nikada nije vođena rasprava jer je "dvotrećinska većina poslanika Skupštine AP Vojvodine, sa dominantnom ulogom Demokratske stranke, jednostavno usvajala ogromne neobrazložene i nespecifikovane stavke izdataka, izglasavajući godišnje pokrajinske budžete".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track