SOČI: Ruska policija uhapsila 33 srpska radnika bez dokumenata!
Foto: Marina Lopičić

Angažovano Ministarvo spoljnih poslova

SOČI: Ruska policija uhapsila 33 srpska radnika bez dokumenata!

Društvo -
Kako je precizirano u Ministarstvu spoljnih poslova, konzul Srbije u Rusiji "angažovaće se na licu mesta", a u toku je prikupljanja informacija da bi se pomoglo državljanima Srbije u Sočiju

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ambasada u Moskvi preduzimaju sve mere da bi pomogli srpskim radnicima privedenim u Sočiju, rečeno je u tom ministarstvu.

"Odmah po prijemu prvih informacija, Ministarstvo i Ambasada su se angažovali na ovom slučaju", kažu u Ministarstvu u Beogradu i dodaju da Ambasada u Moskvi "preduzima sve mere i u stalnom je kontatku sa svim nadležnim organima".

Kako je precizirano u Ministrastvu spoljnih poslova, konzul Srbije u Rusiji "angažovaće se na licu mesta", a u toku je prikupljanja informacija da bi se pomoglo državljanima Srbije u Sočiju. Ministastvo će izveštavati javnost o svemu novom u ovom slučaju.

Diplomatski izvori su naveli da ne znaju sve okolnosti pod kojima su privedeni državljani Srbije i dodali da su na gradilištu privedeni i drugi strani radnici.

Za sada nije jasno koje će mere preduzeti ruska vlasti, ali se može očekivati da će strani radnici biti deportovani u skladu s ruskim zakonima. Mere bezbednosti u Sočiju su poostrene pred Zimske olimpijske igre koje se održavaju februara, posebno zbog dva teroristička napada u Volgogradu uoči Nove godine.

Podestimo Ruska Federalna migraciona služba (FMS) privela je 33 radnika iz Srbije, koji su radili na gradilištu u Sočiju, a za to nisu imali neophodna dokumenta, saznaje se u diplomatskim izvorima u Moskvi.

Radnici su privedeni u petak, i dalje se nalaze u pritvoru, u FMS u Sočiju.

Sa njima je u kontaktu ambasada Srbije u Moskvi.

Diplomatski izvori su naveli da ne znaju tačne okolnosti pod kojima su privedeni, i dodali da u proveri na gradilištio nisu privedeni samo građani Srbije, već i drugih država.

Za sada nije jasno koje će mere preduzeti ruska strana prema srpskim radnicima, ali se može očekivati da će, u skladu sa ruskim zakonima biti deportovani. Isto se može dogoditi i sa četvoricom srpskih radnika koji su pokušali da izađu iz Rusije nakon isteka vize.

U Sočiju su poostrene mere bezbednosti zbog Zimske Olimpijade u februaru, posebno nakon dva teroristička napada u Volgogradu uoči Nove godine.

http://www.youtube.com/watch?v=offWLVePhh0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track