ŠOKANTAN POČETAK FORMULE 1: Rozberg pobedio u Australiji, Fetel odustao
Foto: AP

VN AUSTRALIJE

ŠOKANTAN POČETAK FORMULE 1: Rozberg pobedio u Australiji, Fetel odustao

Ostali sportovi -
Trku na stazi Albert park nisu završili četvorostruki uzastopni šampion Sebastijan Fetel iz Red Bula, kao i Luis Hamilton iz Mercedesa, koji je u subotu osvojio "pol" poziciju

BEOGRAD - Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je danas u trci za Veliku nagradu Australije u Melburnu, kojom je počela ovogodišnja sezona u Formuli jedan, i koja je donela mnogo uzbuđenja.

Trku na stazi Albert park nisu završili četvorostruki uzastopni šampion Sebastijan Fetel iz Red Bula, kao i Luis Hamilton iz Mercedesa, koji je u subotu osvojio "pol" poziciju.

Niko Rozberg, Foto: AP
Niko Rozberg, Foto: AP

Vozač Red Bula Danijel Rikardo izgubio je danas drugo mesto, pošto je u rezervoaru imao više goriva nego što je dozvoljeno, saopštila je Svetska automobilska federacija (FIA). Rikardo je danas osvojio drugo mesto, što mu je najbolji učinak u karijeri, ali je slavlje trajalo oko pet sati, pošto je FIA objavila da su pravila jasno prekršena. Automobili ove sezone smeju da počnu sa najviše 100 kilograma goriva, za razliku od 140-150 koliko je bilo do sada, a moraju da voze s protokom goriva koji ne sme da premaši 100 kilograma po satu. Utvrđeno je, međutim, da je Rikardov bolid stalno premašivao takav protok, što je jasno kršenje pravila i zbog toga je isključen iz rezultata trke. Red Bul je odmah najavio da će se žaliti na ovu odluku. "Nedoslednosti su meračem protoka FIA preovladavale su tokom celog vikenda i došle su i do staze. Tim i (proizvođač motora) Reno su ubeđeni da je gorivo dolazilo do motora u potpunom skladu sa propisima", navodi se u saopštenju Red Bula.

Posle diskvalifikacije Rikarda drugo i treće mesto pripali su Meklarenovim vozačima Kevinu Magnusenu i Džensonu Batonu. Četvrti je bio dvostruki šampion Fernando Alonso iz Ferarija, a peti Vateri Botas iz Vilijamsa.

Fetel je odustao u šestom krugu zbog problema sa vozilom. Šampion iz 2008. Hamilton odustao je u petom krugu, pošto mu se na početku trke nije upalio cilindar, tako da je zaostajao za ostalim takmičarima, da bi u petom krugu morao da ode u boks.

Na početku nove ere F1, koja je donela najnovije turbo hibridne motore i ograničenje od najviše 100 kilograma goriva, osam automobila nije završilo trku.

"Bio je ovo čudesan dan. Stvarno sam presrećan, svi znaju da sam vredno radio tokom zime i drago mi je što imam Srebrnu strelu. Zahvalan sam Mercedesu što mi je dao ovako neverovatan automobil", rekao je pobednik Rozberg posle trke.

Formula 1, Foto: AP
Formula 1, Foto: AP

"Ima još mnogo da se radi. Još možemo mnogo toga da popravimo zato što drugi takmičari sigurno neće spavati", dodao je on.

Drugoplasirani Ričardo uspeo je da završi distancu trke prvi put posle dva meseca, od kada je predstavljen novi bolid. Red Bul je imao mnogo problema u predsezoni, tokom kojeg niko nije uspeo da pređe više od 20 krugova od jednom, ali je sada uspeo da dođe do podijuma.

"Pre dve-tri nedelje bih se kladio u bilo šta da nećemo biti na podijumu. Svaka čast timu, uspeli su da naprave neverovatan preokret. Ne znam kako su to uradili, ali su uspeli", rekao je Ričardo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja