ŠOKANTNE TVRDNJE NAUČNIKA: Stres i pušenje u trudnoći povećavaju šanse da dete bude gej

Kontroverzno objašnjenje

ŠOKANTNE TVRDNJE NAUČNIKA: Stres i pušenje u trudnoći povećavaju šanse da dete bude gej

Život -
Žene koje su izložene stresu i konzumiraju cigarete za vreme trudnoće imaju veće šanse da rode gej dete, tvrdi profesor neurobiologije Dik Švab

Žene koje su izložene stresu za vreme trudnoće imaju veće šanse da rode gej dete, tvrdi se u novoj kontroverznoj knjizi profesora neurobiologije Dika Švaba iz Holandije.

Profesor tvrdi da način života trudnica utiče na seksualnost njihovog nerođenog deteta, jer utiče na njihove hormone i na način na koji se oblikuje njihov mozak. Pušenje i konzumiranje droga ima sličan uticaj i majke koje to čine povećavaju šanse da im dete bude gej.

Ove tvrdnje ponovo su razbuktale raspravu o poreklu i uzrocima homoseksualnosti.

Profesor Švab veruje da je seksualnost deteta definisana u majčinoj utrobi i da se ne može naknadno promeniti, dok većina veruje da je potencijalna homoseksualnost rezultat i vaspitanja, kao i da je moguće odabrati, dakle - da je to iskučivo izbor životnog stila. U knjizi "Mi smo naši mozgovi" Švab piše:

"Iako postoji uvreženo mišljenje da je razvoj deteta nakon rođenja povezan sa izborom pola seksualnog partnera, nema nikakvog dokaza za to. Deca koju odgajaju lezbijke nisu izložena većoj mogućnosti da postanu homoseksualne orijentacije. Takođe, ne postoje nikakvi dokazi o mogućnosti biranja homoseksualnosti kao životnog stila'.

Profesor Švab kaže da je razvoj mozga ploda za vreme trudnoće izložen riziku da se promeni i kod unosa vrlo malih količina hemijskih supstanci.

On tvdi da je lek protiv preuranjenog porođaja koji je bio prepisivan milionima trudnica 40-ih i 50-ih godina prošlog stoleća povećavao mogućnost za rađanje biseksualne i homoseksualne dece.

"Izloženost mozga nikotinu i amfetaminima kod ploda takođe povećava mogućnost za rađanjem ćerki koje će biti lezbijke", piše u svojoj knjizi Švab.

"Trudnice izložene stresu takođe povećavaju šanse za rađanje homoseksualne dece, jer povišen nivo hormona stresa kortizola utiče na proizvodnju polnih hormona fetusa", dodaje on.

"Ovo je odgovor majčinog imunološkog sistema na muške hormone koje proizvode muške bebe, i takav odgovor tela majke je jači u svakoj sledećoj trudnoći', zaključuje Švab.

Predsednik udruženja za gej prava Ben Samerskil kaže:

"Čini se da nema ni trunke dokaza koji bi poduprli ideju da životni stil majke može uticati na seksualnost još nerođenog deteta. Smatram da je homoseksualnost uzrokovana genetskim nasleđem, ali dok ne nađemo dokaze, ni to ne možemo da tvrdimo."

Borac za gej prava Piter Tatšel pozdravio je ovakve tvrdnje profesora Švaba:

"Ovo je šamar u lice svim homofobima, bilo religijskog ili političkog bekgraunda. Ako je gej osoba predodređena kao takva još pre rođenja, nemoralno je da se osuđuju ili diskriminišu."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track