ŠOKANTNO: Devojčicu udali sa 10 godina, sa 13 rodila i postala udovica
Foto: Dejli Mejl

Oduzeto joj detinjstvo

ŠOKANTNO: Devojčicu udali sa 10 godina, sa 13 rodila i postala udovica

Ludi svet -
Alemtsahje Gebrekidan roditelji su je udali kao devojčicu od 10 godina za dečaka od 16 koji je poginuo kada je imao 19 godina u građanskom ratu

Alemtsahje Gebrekidan imala je samo 10 godina kada je njenom detinjstvu naglo došao kraj.

"Igrala sam se ispred kuće kada me moja majka pozvala da uđem. Rekla mi je da ću morati da se udam. Bila sam iznenađena i zaplakala sam, ali ništa nisam rekla roditeljima", priseća se trenutka u kojem joj se celi život promenio.

Dva meseca kasnije udala se za 16-godišnjaka. Sada ima ima 38 i živi u Londonu. Ljuta je na svoje roditelje i kaže kako joj je život uništen zbog ranog ulaska u brak.

"Do dana venčanja nisam ga upoznala. Kad sam ga videla, osećala sam se ok. Bio je dete isto kao i ja, i bio je uzrujan isto kao i ja", ispričala je Alimtsahje koja je morala da napusti školu.

"Nosila sam vodu i drva izdaleka i kuhala za svog supruga i tako svaki dan", priseća se. Kad je imala 13 rodila je sina Tefsalena, koji sad ima 25 godina.

"Bolilo me dok sam bila trudna, i kad sam rađala i stalno sam plakala. Bila sam dete", kazala je.Njen suprug poginuo je kad je imao 19 u građanskom ratu boreći se na strani pobunjenika koji su željeli svrgnuti komunističkog diktatora Mengistua Haile Mariama.

"Imala sam 13 i bila sam udovica. Ostavio me s bebom. Bilo je jako teško. Žao mi ga je jer ni on nije imao prilike da uživa u životu", priča Alemtsahje koja je ubrzo dopala u ruke krijumčara koji su joj obećavali bolji život u inozemstvu.

Sina je ostavila sa svojom majkom i otputovala u Egipat, gde je radila kao sluškinja, ali bez plate.

Sa 16 godina tražila je azil i bila smeštena u hraniteljsku porodicu jer je bila mlada. Vratila se natrag u školu i naučila Engleski i sada pomaže voditi humanitarnu zakladu Girls Not Brides.

Njen sin živi u Etiopiji s bakom i dedom, a majku vidi samo kad dođe u posetu."Jako mi je teško, ali ne mogu ga dovesti u London jer je već u 20. Pokušala sam prošle godine i rekli su mi da ne može", rekla je Alimrsahje.

Koliko god zvučalo šokantno, njeno iskustvo nije neuobičajeno. Naime, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji godišnje je 14,2 miliona devojčica mlađih od 15 godina prisiljeno na brak.

Većinom se takve stvari događaju i Indiji, srednjem Istoku i Africi, a posledice su strašne. Devojke ostaju neškolovane, vrlo mlade pristupaju seksualnim odnosima, trpe porodično nasilje, a šanse za boljim životom su im oduzete.

Veliki broj umire pri porođaju ili u trudnoći usled komplikacija - što je, prema UN, vodeći uzrok smrti devojki između 15 i 19 godina u zemljama u razvoju.

http://www.youtube.com/watch?v=ausS1LOHDvw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track