ŠOKANTNO: Osudili čak 529 Egipćana na smrt

Postupak protiv Muslimanske braće

ŠOKANTNO: Osudili čak 529 Egipćana na smrt

Planeta -
Pristalice svrgnutog lidera Muhameda Morsija biće kažnjeni vešanjem, a stručnjaci smatraju da bi ta drastična sudska odluka mogla izazvati novu nestabilnost
1 / 3 Foto: Beta Ap

KAIRO - Napeto.Egipatski sud juče je, nakon svega dva ročišta i u munjevito brzom postupku, osudio na smrt vešanjem čak 529 članova pokreta Muslimanska braća, inače pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Muhameda Morsija. Suđenje od dva danaOvo je najmasovnija smrtna presuda u istoriji sudstva te zemlje, a donesena je zbog ubistva jednog policajca, ali i optužbi za napad na pripadnike organa reda i druge nasilne postupke, koji su se odvijali na ulicama egipatskih gradova nakon što je Morsi u julu prošle godine uklonjen s vlasti.Drastična presuda izazvala je očajanje porodica i prijatelja osuđenika, koji su se okupili ispred sudnice vrišteći i uzvikujući parole protiv vlasti, istovremeno tražeći ublažavanje kazne. U jednom trenutku podmetnut je i požar kod obližnje škole, ali niko nije povređen. Stručnjaci strahuju da bi ta situacija mogla povećati nestabilnost u afričkoj zemlji.- Ovo je najbrže suđenje, a broj osuđenih na smrt najveći je u istoriji sudstva - rekao je advokat Nabil Abdel Salam, koji zastupa neke lidere pokreta Muslimanska braća, ali i svrgnutog predsednika Morsija.Strah od odmazdeInače, 529 osuđenih pripadnici su grupe od 545 pristalica bivšeg islamističkog lidera protiv kojih je pokrenut krivični postupak. Na suđenju, koje je počelo u subotu, bilo ih je samo 123, dok su ostali pušteni uz kauciju, oslobođeni ili su u bekstvu. Nakon donošenja presude poslata je na razmatranje velikom muftiji, koji je najviši verski autoritet u Egiptu, mada njegovo mišljenje nije zakonski obavezujuće. Stručnjaci strahuju da bi osuda mogla pokrenuti akciju protiv Muslimanske braće i tako izazvati nesigurnost u regionu.

Generala očekuju izboriPRESUDA PRED KANDIDATURU SISIJAOsuđeni pripadnici Muslimanske braće, organizacije koja je proglašena terorističkom, pristalice su smenjenog islamističkog predsednika Muhameda Morsija, koji se nalazio na vlasti do jula prošle godine, kad je smenjen vojnim pučem. Inače, presuda njegovim sledbenicima izrečena je svega nekoliko dana pre nego što načelnik Generalštaba egipatske vojske Abdel Fatah el Sisi treba zvanično da objavi svoju kandidaturu na predsedničkim izborima zakazanim za jul ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track