Šoškić nam se skinuo s kursa

Otišao najgori guverner u istoriji Srbije

Šoškić nam se skinuo s kursa

Društvo -
Guverner NBS podneo neopozivu ostavku na tu funkciju, a novi prvi čovek centralne banke biće izabran u ponedeljak

BEOGRAD - Kraj!Posle dve godine na mestu guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić podneo je juče neopozivu ostavku na tu funkciju, a novi prvi čovek centralne banke trebalo bi da bude izabran u ponedeljak. Ostavka je ozvaničena dok je u Skupštini trajala žučna rasprava o Predlogu izmena i dopuna Zakona o NBS.U kabinetu Nebojše Stefanovića, predsednika Skupštine, rečeno je da je guverner ostavku podneo bez overe u sudu i da će ona biti validna tek posle sudske overe. Šoškić je u ostavci naveo da nov zakon otvara mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar NBS, čime bi se mogli podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji.- Usvajanje ovakvih izmena i dopuna Zakona o NBS moglo bi uticati na pogoršanje pozicije naše zemlje na međunarodnim finansijskim tržištima i usporiti proces evropskih integracija - naveo je Šoškić.On je ocenio da je NBS u prethodnom periodu uspešno očuvao stabilnost cena. što joj je bio osnovni cilj, navodeći da je prosečna inflacija u prvih šest meseci 2012. godine iznosila 4,3 odsto. Šoškića je Skupština na šest godina izabrala kao nestranačku ličnost jula 2010.Inače, vlast i opozicija juče su u Skupštini oštro polemisale povodom izmena Zakona o NBS. Veroljub Arsić, predstavnik SNS, predstavljajući Predlog izmene i dopune Zakona o NBS u Skupštini, rekao je da će država zbog loše kontrole banaka od strane NBS iz budžeta morati da izdvoji od 350 do 400 miliona evra. Dragoljub Mićunović iz DS smatra da se izmene Zakona donose po hitnom postupku jer se nekima žuri da se dočepaju novca iz deviznih rezervi, da bi olakšali svoj položaj.

Ne zanima me ŠoškićJorgovanka Tabaković, potpredsednica SNS, nije htela da komentariše njegovu ostavku.- Bavim se izmenama zakona, čitam amandmane i uopšte se ne opterećujem tom temom. Ne zanima me to i nemam nikakav komentar - rekla je za Kurir Tabakovićeva. Na pitanje da li će i kad naslediti Šoškića rekla je:- Postoji divna formulacija: Tkaj, tkaču vetra, ako, kad bi, da li, da smo, a nismo mogli.

Upropastio dinar Srednji kurs dinarajul 2010. 105,9danas 118,3Zaradio milione2010. 3,5 miliona2011. 7,2 miliona2012. 4,2 miliona*finansijski izveštaji NBS i Informator NBS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track