Šoškić podneo ostavku

Prelomio

Šoškić podneo ostavku

Društvo -
Razlog za ostavku su predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje, po mom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost NBS otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar Narodne banke kojima bi se mogla podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji, istakao je Šoškić

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić obavestio je danas predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića da podnosi neopozivu ostavku na funkciju guvernera zbog predloženih izmena i dopuna Zakona o NBS koje, kako je ocenio, bitno narušavaju nezavisnost centralne banke.

U pismu se navodi da Šoškić ostavku podnosi znatno pre isteka šestogodišnjeg mandata na koji je, kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine.

"Razlog za ostavku su predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje, po mom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost NBS otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar Narodne banke kojima bi se mogla podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji", istakao je Šoškić.

Usvajanje ovakvih izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije moglo bi uticati na bitno pogoršanje pozicije Srbije na međunarodnim finansijskim tržištima i usporiti proces evropskih integracija, ukazao je Šoškić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

To se već sada može zaključiti iz reakcije međunarodnih finansijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi finansijska podrška Srbiji u kriznim uslovima, dodao je Šoškić.

Svojom ostavkom, dodao je on, želim da sprečim da političko iznuđivanje promene na vrhu nezavisne institucije kakva je NBS bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona, s mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost i kredibilitet države.

Šoškić je izrazio nadu da će njegova ostavka omogućiti predlagačima zakona da pažljivije sagledaju i analiziraju njegove posledice i usklade ga sa principima nezavisnosti centralnih banaka kakvi važe u zemljama sa uređenim finansijskim sistemom.

Šoškić je rekao da mu je tekst zakona, koji se predlaže, dostavljen u sredu popodne, napominjući da je izostala bilo kakva javna rasprava o važnom sistemskom zakonu za koji se predlaže da se donese po hitnom postupku.

Šoškić je, u pismu Stefanoviću, podsetio da je NBS uspešno ostvarila svoj osnovni cilj – stabilnost cena.

"Prosečna inflacija u prvih šest meseci 2012. godine iznosila je 4,3 odsto, a parametri finansijske stabilnosti banaka u Srbiji su iznad proseka u odnosu na druge evropske zemlje", naveo je Šoškić.

Šoškić je podsetio i da je NBS jedna od samo dve državne institucije na čiji rad u prošloj godini državni revizor nije imao nikakvih zamerki.

Ostavka stigla u parlament, izbor novog guvernera u ponedeljak

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović u toku rasprave obavestio je poslanike da je guverner Dejan Šoškić podneo ostavku i da je parlamentu poslao pisano obaveštenje. Poslanici opozicije su u Skupštini Srbije ocenili da vladajuća koalicija usvaja izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) kako bi smenila guvernera i da se predloženim rešenjima umanjuje nezavisnost centralne banke. U raspravi u parlamentu, poslanici vladajuće koalicije odbacili su te navode i istakli da predložene izmene Zakona ne umanjuju samostalnost centralne banke.Skupština Srbije novog guvernera Narodne banke Srbije najverovatnije će izabrati na sednici u ponedeljaki. Parlament prethodno treba da usvoji predlog izmena i dopuna Zakona o NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track