DIK ADVOKAT: Plasman na EP u Francuskoj jedina opcija
Foto: Dragana Udovičić

Nema rezervne varijante

DIK ADVOKAT: Plasman na EP u Francuskoj jedina opcija

Fudbal -
Moramo da se kvalifikaujemo, to je jedina opcija koju imamo, druga ne postoji i tako moramo i da se ponašamo, rekao je novi selektor Srbije

STARA PAZOVA - Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Holanđanin Dik Advokat izjavio je danas da je cilj ekipe plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

"Jedina opcija koju ima reprezentacija je plasman na Evropsko prvenstvo. Moramo da se kvalifikaujemo, to je jedina opcija koju imamo, druga ne postoji i tako moramo i da se ponašamo", rekao je Advokat na predstavljanju u Sportskom centru u Staroj Pazovi.

Advokat je od danas novi selektor reprezentacije Srbije, koju će predvoditi do kraja Evropskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj.

"Pre 14 dana sam dobio poziv a pošto sam ranije odlučio da se ne vratim u klupski fudbal, bio sam dostupan samo za neku reprezentaciju. Shvatio sam o kakvoj ekipi je reč, pitanje novca nije bilo od presudnog značaja već kvalitet ekipe i činjenica da možemo da budemo uspešni. To je bio glavni razlog razgovora i ubedili su me da prihvatim poziv", rekao je on.

Sa njim će u stručnom štabu raditi dva trenera iz Holandije, a za sada će ostatak stručnog štaba ostati isti.

Holandski trener dodao je da je odgledao desetak poslednjih utakmica reprezentacije i da je "video ono što je znao.

"Video sam da je ekipa talentovana, već sam znao da su kvalitetni igrači, ali nedovoljno spremni za turnir i zato sam ovde. Talenat nije dovoljan, postoje i druge osobine. Video sam igrače sa mnogo individualnih kvaliteta, ali to ponekad nije dovoljno da pobedite", rekao je 66-godišnji trener.

Advokat je rekao da je moguće spremiti ekipu do početka kvalifikacija, u oktobru, i da "već zna formaciju ekipe, ali da je neće otkriti".

"Video sam stvari koje mi se sviđaju i neke koje mogu da budu još bolje, pa mislim da imamo dovoljno vremena. Uvek sam se pitao kako tako kvalitetna ekipa ne postiže značajne rezultate i mislim da to mogu da promenim", rekao je on.

"Ima mnogo oscilacija u igri - u jednoj utakmici je ekipa puna samopouzdanja, a u drugoj igra potpuno drugačije i to moramo da promenimo. Moramo da vidimo koji su igrači na pravim pozicijama. Neke stvari su me iznenadile, ali to ću prvo reći njima. Volim napadački fudbal, dobro organizovan, volim kada je lopta kod nas", dodao je Holanđanin.

Na konstataciju novinara da je prethodni selektor Ljubinko Drulović insistirao na disciplini, Advokat je rekao da "ne koristi tu reč".

"Kvalitet ekipe postoji, igrači žele da budu bolji. Ja ne koristim reč disciplina, to su pravila kuće i mislim da bi svako trebalo da zna svoju obavezu", dodao je on.

Fudbaleri Srbije će u kvalifikacijama igrati u grupi sa Portugalom, Jermenijom, Danskom i Albanijom.

"Jermeniju ne vidim kao ekipu koju ćemo lako pobediti. Dok sam bio selektor Rusije pobedili smo ih sa 1:0 ali imali smo sreće, pa očekujem da će biti teško. Lake utakmice ne postoje, a verujem da za Dansku i Portugal nema potrebe posebno motivisati ekipu", rekao je Advokat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track