NEZAMENLJIVI: Smenu preživeli samo golmani i desni bekovi Srbije i Francuske
Foto: Saša Pavlić

U potpuno novom izdanju

NEZAMENLJIVI: Smenu preživeli samo golmani i desni bekovi Srbije i Francuske

Fudbal -
Stojković i Ivanović s jedne, Loris i Sanja s druge strane opet u timu kao i pre pet godina

Reprezentacija Srbije posle pet godina ponovo igra meč sa selekcijom Francuske i dobija priliku da prekine post dug 26 godina. Poslednji put kada su pali „galski petlovi“, naši su se zvali plavi i igrali su za Jugoslaviju. Do pobede od 3:2 19. novembra 1988. godine na stadionu JNA vodio ih je s klupe Ivica Osim i na terenu tadašnji vojnik Dejan Savićević zajedno s Draganom Stojkovićem Piksijem.Za razliku od tog novembarskog meča, pre pet godina „orlovi“ su došli do ranog vođstva preko penala Nenada Milijaša, ali uprkos isključenju Uga Lorisa, napustili smo Marakanu s remijem 1:1 i saznanjem da su desetorica Francuza pokazala više i želela pobedu više od naše ekipe.Spisak igrača selektora Radomira Antića sa izborom Dika Advokata ima nekoliko sličnosti. Gotovo sigurno i sutra uveče igraće Vladimir Stojković i Branislav Ivanović. Zoran Tošić ključnu utakmicu za Mundijal 2010. godine odgledao je s klupe, dok je Zdravko Kuzmanović priliku dobio od 71. minuta umesto Milijaša.Slična situacija je i u taboru rivala. Golmani Loris i Mandanda i bekovski tandem Sanja - Evra sačuvali su pozicije i kod selektora Dešana.Golman „orlova“ Vladimir Stojković vrlo dobro se seća meča koji nas je praktično odveo na Mundijal.

- Preturilo se mnogo toga preko glave za pet godina. Bilo je i lepih i tužnih momenata od te utakmice s Francuskom, koja je bila teška za igranje jer smo je dugo čekali i mnogo očekivali od nje. Sada ne očekujem ništa, već sam ubeđen da ćemo se plasirati na EP 2016. godine, jer mladost je prošla u prethodne dve godine i sada smo postali ozbiljan tim - rekao je Vladimir Stojković u Kući fudbala u Staroj Pazovi.Najbolji igrač Srbije u prethodnom ciklusu Dušan Basta kaže da je lepši osećaj kada se ekipa priprema za utakmicu s jakim rivalom nego sa protivnikom slabijeg kvaliteta.- Motivacija neće nedostajati, iako je reč o prijateljskoj utakmici i bodovi nisu u prvom planu. Obećavamo jedino borbu, više nismo mlad tim, sada imamo dovoljno iskustva da bismo mogli da ličimo na pravu ekipu koja ume da igra na rezultat - rekao je Basta.

Standardan... Vladimir Stojković
Standardan... Vladimir Stojković

Specijalni gostŽIST FONTEN U BEOGRADULegendarni francuski golgeter Žist Fonten biće specijalni gost na utakmici Srbije i selekcije „galskih petlova“. Fonten, koji je nedavno napunio 81. godinu, odigrao je svega 20 utakmica za Francuze u periodu od 1953. do 1960, ali je postigao čak 30 golova. Od tog broja 13 puta je bio strelac na SP 1958. u Švedskoj. Fontenov poduhvat još dugo će biti nedostižan za mnoge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track