OŠTRA REAKCIJA PARTIZANA: Antisemitski transparent je čin nekog maloumnika
Foto: Partizan.rs

Klub iz Humske uputio izvinjenje

OŠTRA REAKCIJA PARTIZANA: Antisemitski transparent je čin nekog maloumnika

Fudbal -
Transparent je stajao nekoliko minuta, a trebalo je da bude parodija na poznatu seriju "Mućke" (Only Fools and Horses) i činjenicu da engleski navijači Totenhem nazivaju "jevrejskim klubom"

BEOGRAD - Fudbalski klub Partizan oštro je osudio antisemitski transparent koji su navijači crno-belih okačili tokom utakmice sa Totenhemom u Ligi Evropa.Transparent je stajao nekoliko minuta, a trebao je da bude parodija na poznatu seriju "Mućke" (Only Fools and Horses) i činjenicu da engleski navijači Totenhem nazivaju "jevrejskim klubom". Međutim, na paroli je stajala antisemitska poruka zbog koje bi jedini srpski predstavnik u Evropi mogao da bude drastično kažnjen. Totenhem je smešten u londonskoj četvrti gde Jevreji žive u većini, a i navijači ovog kluba sebe nazivaju "Židovima". Englezi su bili ogorčeni ovim potezom navijača Partizana, a UEFA je pokrenula istragu protiv crno-belih."Utakmica između Partizana i Totenhema, željno očekivana u našem gradu i protekla u odličnoj igri oba tima i sportskoj atmosferi, uprljana je zlonamernim činom pojedinaca, koji su obezvredili sve napore igrača i kluba da dokažemo da zaslužujemo svoje mesto u fudbalskoj Evropi. Partizan se odlučno ograđuje od transparenta antisemitskog sadržaja, čija je poruka potpuno suprotna opredeljenju i mišljenju ogromne većine građana Srbije i navijača Partizana. Potpuni je apsurd povezivati klub, koji je nastao na talasu antifašističke borbe naroda Evrope sa antisemitizmom i sličnim mračnim i anticivilizacijskim porivima. Oštro osuđujemo počinioce ovog bezumnog čina koji nije samo antisemitski, već predstavlja i akt mržnje prema Partizanu i Srbiji. Verujemo da ovo zlobno delo neće pokvariti naše sportsko prijateljstvo sa Totenhemom i ljubiteljima fudbala u Velikoj Britaniji. FK Partizan će učiniti sve da se, u saradnji sa nadležnim organima, pronađu i procesuiraju počinioci incidenta i trajno odstrane sa sportskih borilišta. Izvinjavamo se svima koji su uvređeni i pogođeni sadržajem transparenta i još jednom ističemo da je ta poruka potpuno suprotna istoriji i tradiciji našeg kluba i opredeljenju naših navijača", saopštio je Partizan.

Generalni sekretar fudbalskog kluba Partizan Darko Grubor osudio je donošenje antisemitskog transparenta na stadion na meču sa Totenhemom i rekao da se radi o ljudima koji šalju pogrešnu sliku u svet.

"Uskoro će se klub oglasiti i zvaničnim saopštenjem. Lično, smatram da među nama žive maloumnici koji šalju pogrešnu i nepristojnu sliku u svet. Maloumnik je zaista jedini adekvatan izraz za to. Potrudićemo se da u saradnji sa nadležnim organima identifikujemo pojedinca ili grupu koja je to uradila. Moramo da unapredimo svest ljudi i da radimo na tome da ovih stvari bude sve manje", rekao je Grubor.

Partizan i Totenhem igrali su bez golova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track