PREDSTAVNIK UEFA UTVRDIO: Osvetljenje na Marakani ne ispunjava sve standarde
Foto: Fss.rs

Početak posla na stadionima Zvezde i Partizana

PREDSTAVNIK UEFA UTVRDIO: Osvetljenje na Marakani ne ispunjava sve standarde

Fudbal -
U petak su počeli i radovi na zameni trave na stadionu Partizana, a oba projekta se finansiraju iz Dopunskog fonda UEFA i namenskog ulaganja Fudbalskog saveza Srbije

BEOGRAD - Savetnik UEFA Dejvid Harli obišao je u petak uveče stadion Crvene zvezde i izvršio merenja osvetljenja na ovom sportskom objektu. U petak su počeli i radovi na zameni trave na stadionu Partizana, a oba projekta se finansiraju iz Dopunskog fonda UEFA i namenskog ulaganja Fudbalskog saveza Srbije.Harli je izvršio merenja snage reflektora na "Marakani" i odmah, posle samo nekoliko proba, i zvanično utvrdio da osvetljenje ne odgovara propisima i standardima koje zahteva UEFA. Harli se uverio da postojeće stanje osvetljenja zahteva mnogo složeniju i temeljniju rekonstrukciju, nego što se prvobitno pretpostavljalo. "Naš gost nije izvršio sva merenja, koja su u ovakvim prilika uobičajena, jer se već na probnim testovima uverio da osvetljenje ne ispunjava potrebne standarde. Gospodin Harli je prvobitno obišao stadion po dnevnoj svetlosti, a zatim se sa upaljenim reflektorima uverio da je problem mnogo složeniji od same zamene dotrajalih sijalica", rekao je Nebojša Ivković, koji je bio domaćin u ime FSS.

Harli će u narednih mesec dana dostaviti u stručnu službu UEFA kopletnu dokumentaciju u kojoj će do tančina razraditi projekat neophodnih poslova na sanaciji osvetljenja. "Prema onome što smo čuli iz prve ruke, u saniranju reflektora postojaće nekoliko faza i svaka zahteva adekvatno vreme za završetak radova. Zato je, u ovom trenutku, teško odrediti rokove u kojima će radovi biti okončani. Jedino što smo saznali je da je predstojeći projekat obiman i veoma zahtevan sa više aspekata", rekao je Ivković.

Pored mnogih poslova, koje očekuju budućeg izvođača radova, mora se izmeriti i statička stabilnost nosača reflektora, koji su stari više od pola veka. Od rezultata stručne analize, koju će uraditi Dejvid Harli, zavisiće kojim tempom će radovi na obnovi reflektora teći i u tom segmentu izvođenja radova. "Osim ovih poslova, mora se razviti softverska tehnologija kao priprema za funkionisanja nove rasvete. Neophodno je napraviti plan aktivnosti sa Komapnijom "Filips", koja će biti glavni partner u tom projektu", preneo je Ivković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track