SPORNA HIMNA LIVERPULA: Pročitajte oko čega se spore demonstranti u Hongkongu
Foto: AP

Diskusija

SPORNA HIMNA LIVERPULA: Pročitajte oko čega se spore demonstranti u Hongkongu

Fudbal -
Sve je počelo kada se jedan provladin poslanik poslužio ovom pesmom da bi stao u odbranu policije koja se u više navrata žestoko sukobila s demonstrantima, što je uvredilo pristalice "redsa", koje setom pesmom sećaju tragedije iz 1989. godine u kojoj je poginulo 96 navijača tog kluba

Himna fudbalskog kluba Liverpul poslednja je u nizu tačaka sporenja prodemokratskih demonstranata u Hongkongu i onih koji brane policiju. Pesma "You"ll never walk alone" (Nikad nećeš hodati sam) izazvala je bes među demonstrantima koji od 28. septembra protestuju u tri kvarta te bivše britanske kolonije. Sve je počelo kada se jedan provladin poslanik poslužio ovom pesmom da bi stao u odbranu policije koja se u više navrata žestoko sukobila s demonstrantima. Poslanik Tam Jiu-šun smatra da će ta pesma ohrabriti snage reda. To je izazvalo bes među hongkonškim navijačima Liverpula koji su naveli da ta pesma predstavlja dugu borbu kluba za postizanje pravde nakon tragedije na stadionu Hilsboro kada je 1989. godine poginulo 96 navijača Liverpula. Britanska policija je optužila navijače da su izazvali nesreću. Dugogodišnja borba za čast kluba završena je 2012. godine zvaničnim izveštajem nepovoljnim po snage reda. Više od 1.000 navijača Liverpula objavilo je u subotu peticiju u prodemokratskom dnevniku Epl dejli, osuđujući upotrebu te pesme. Od tada, ona je veoma popularna na protestima.

"Reči pesme nas podsećaju da zloupotreba ovlašćenja od strane policije može biti užasna, u Hilsborou kao i kod nas", rekao je agenciji Frans pres Entoni Šiu, 19-godišnji demonstrant i navijač Liverpula.

Policija, međutim, navodi da je uzdržana prema demonstrantima koji više od tri sedmice protestuju u Hongkongu, ali da je morala da reaguje u samoodbrani od "usijanih glava", umešanih među mirne demonstrante.

http://www.youtube.com/watch?v=ZpP5SWH62Bg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track