UEFA: Umesto praznih stadiona, na tribine žene i deca
Foto: Reuters

Menjaju pravila

UEFA: Umesto praznih stadiona, na tribine žene i deca

Fudbal -
Utakmica Lige šampiona između CSKA iz Moskve i Mančester sitija sinoć je odigrana bez prisustva publike, što je prva od tri utakmice koliko je Uefa kaznila ruski tim zbog rasizma

LONDON - Evropska fudbalska unija (Uefa) razmatra mogućnost da umesto potpunog zatvaranja stadiona zbog kazni ekipama dozvoli ženama i deci da prisustvuju utakmicama.

Utakmica Lige šampiona između CSKA iz Moskve i Mančester sitija sinoć je odigrana bez prisustva publike, što je prva od tri utakmice koliko je Uefa kaznila ruski tim zbog rasizma.

Međutim, kapiten Mančester sitija upitao je zašto su zbog te kazne kažnjeni nevini navijači, dok je trener Sitija Manuel Pelegrini kritikovao prisustvo nekoliko stotina pristalica CSKA i sponzora na stadionu.

Uefa, kojoj je poslednjih nekoliko godina jedan od prioriteta jačanje kazni zbog rasizma, dozvolila je sponzorima da budu na stadionu. Evropska kuća fudbala razmišlja o tome da kopira pravila Fudbalskog saveza Turske koji dozvoljava ženama i deci mlađoj od 12 godina da prisustvuju mečevima klubova koji su kažnjeni zbog ponašanja svojih navijača.

"Predsednik je uvek u potrazi za načinima koji bi mogli da poboljšaju naša pravila i propise. Juče smo razgovarali o mogućnosti da umesto zatvaranja stadiona dozvolimo ženama i deci da budu na utakmicama", rekao je Asošijeted pred predstavnik za štampu Uefa Pedro Pinto.

"To je urađeno u Turskoj pre nekoliko godina i imalo je veoma pozitivan uticaj na fudbal. O ovome bi trebalo još da se raspravlja pre nego što se i zvanično predloži, ali je moguće da to budu sankcije umesto praznih stadiona", dodao je Pinto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track