(VIDEO) KAD SU GVARDIOLA I RONALDO DRHTALI: Pre 18 godina Zvezda umalo zaustavila moćnu Barselonu

Sećanja

(VIDEO) KAD SU GVARDIOLA I RONALDO DRHTALI: Pre 18 godina Zvezda umalo zaustavila moćnu Barselonu

Fudbal -
Zvezda je poražena u prvom meču 3:1, a na Marakani je povela i imala mnogo šansi da pre nego je primila gol dođe do prednosti koja bi značila eliminaciju Španaca koji su kasnije osvojili trofej

Na današnji dan pre 18 godina fudbaleri Crvene zvezde o su na krcatoj Marakani ugostili Barselonu u revanšu drugog kola Kupa pobednika Kupova.

Nakon spektakularne eliminacije Kajzerslauterna (0:1, 4:0), kada se Evropi u najboljem svetlu predstavila velika buduća zvezda svetskog fudbala Dejan Stanković, žreb je Zvezdi dodelio ubeldjivo najjaču ekipu u takmičenju, Barselonu.

Prvi meč na 'Nou Kampu' Barsa je rešila u svoju korist rezultatom 3:1, iako je Zvezda povela golom Bratilsava Živkovića, iako je Zvonko Milojević skinuo penal kapitenu tadašnjeg osvajača "Kupa kralja", legendi rumunskog fudbala Popeskuu.

http://www.youtube.com/watch?v=ztCaxZjMTbQ

Međutim, i pored poraza u Kataloniji optimizam nije napuštao crveno-bele koji su u revanš protiv renomiranog rivala ušli hrabro, sa željom da se nadigravaju i da pokušaju da ga iznenade nošeni 'punim tribinama ludih navijača', kojih je bilo oko 50 hiljada.Kormilom Zvezde upravljlao je Vladimir Petrović Pižon, koji je na teren izveo sledeću postavu: Zvonko Milojević, Bratislav Živković, Goran Đorović, Predrag Stanković, Nenad Vanić, Goran Bošković (Miodrag Pantelić), Zoran Njeguš, Darko Ljubojević, Darko Anić, Perića Ognjenović, Zoran Jovičić.Barsu je trenirao Bobi Robson, pomoćnik mu je bio Žoze Murinjo, a ekipa koja je istrčala na teren našeg najvećeg stadiona bila je jaka kao zemlja: Vitor Baija, Abelardo, Migel Anhel Nadal (stric tenisera Rafaela Nadala), Loran Blan, Georgi Popesku, Serđi Barhuan, Pep Gvardola, Luis Enrike, Hristo Stoičkov, Đovani, Ronaldo. Igrali su još Giljerme Amor, Rođer i Huan Antonio Pici. U ekipi su tada bili i Luiš Figo i Zvezdina legenda Robert Prosinečki.

Po pričama navijača koji su se te prohladne večeri našli na tribinama našeg najvećeg stadiona Brazilac Ronaldo tada mlada buduća najveća zvezda svetskog fudbala, jer izašao na zagrevanje, a kada su ga sačekali zvižduci brže - bolje se vratio u tuneli koji vodi ka svlačionici. Trener Zvezde Vladimir Petrović, danima je pred meč govorio da se protiv njega može igrati i ubeđivao igrače da ga napadaju "u lice".

Prvo poluvreme proteklo je bez golova, a onda na samom startu igre u nastavku erupcija oduševljenja i delirijum na tribinama. Jovičić postavlja glavu tamo gde mnogi ne bi smeli nogu i lopta je u mreži iza leđa Vitora Baije.

U totalnoj 'ludnici' koja je nastala usled vođstva crveno-belih, mnogi na stadionu nisu ni primetili da je Đovani izjednačio čim se krenulo sa centra.

Zvezda je žestoko napadala do kraja meča, Baija je branio i moguće i nemoguće, spašavao ga je i okvir gola, ali promene rezultata nije bilo, ostalo je 1:1.

Zvezdina evropska avantura za tu sezonu završila se tog 31. oktobra, na Svetog Luku, a Barselona je sledećeg proleća podigla pehar namenjen pobedniku Kupa Kupova. Prema svedočenjima većine igrača Barse, meč na beogradskoj Marakani bio im je najteža prepreka na putu ka trofeju.

http://www.youtube.com/watch?v=7T1q_xgoOcY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track