DAJANA BUTULIJA: Treba da uživamo i pokažemo koliko znamo
Foto: Kosarka24.rs

Košarkašice Srbije pripremaju se za Svetsko prvenstvo

DAJANA BUTULIJA: Treba da uživamo i pokažemo koliko znamo

Košarka -
Prvi put posle 12 godina idemo na Svetsko prvenstvo. Čemu pritisak? Tek sad treba da uživamo i da pokažemo koliko znamo, rekla je srpska košarkašica

Najbolje košarkašice Srbije od nedelje se nalaze na Zlatiboru, gde sprovode prvu fazu priprema za Svetsko prvenstvo. Naša zemlja će posle 12 godina, a prvi put pod imenom Srbija, učestvovati na Mundobasketu za dame, pa ne čudi osećaj radosti i želje za nadigravanjem sa najboljim svetskim timovima.

Jedan od aduta selektorke Marine Maljković na šampionatu koji se od 27. septembra do 5. oktobra igra u Turskoj trebalo bi da bude i bek Dajana Butulija.

"Znamo šta nas čeka na pripremama. Veći deo reprezentacije dugo je na okupu, godinama radimo zajedno, dobro se poznajemo. Iskreno, radujem se što su počele pripreme", kaže pouzdani bek.

Srbija je na Svetski šampionat otišla na osnovu plasmana na Evropskom prvenstvu. Svojom borbenošću i odnosom prema igri, košarkašice Srbije oduševile su sve prošle godine u Francuskoj i sa četvrtim mestom izborile vizu za Tursku. Tada su otišle bez mnogo pompe i očekivanja, dok će sada rivali obratiti daleko više pažnje na srpski tim.

"Posle prošlogodišnjeg iskustva verujem da svi mnogo više očekuju i veruju u nas. Ne osećam veći pritisak u odnosu na prošlu godinu. Ima dosta igračica koje su iskusnije i koje su navikle da igraju ozbiljne i jake utakmice. Prvi put posle 12 godina idemo na Svetsko prvenstvo. Čemu pritisak? Tek sad treba da uživamo i da pokažemo koliko znamo", dodaje Butulija.

Srbija će u Istanbulu prvu fazu igrati u grupi D protiv SAD, Angole i Kine. Rivali za respekt, ali svakako ni tim ekipama nije drago što su sa Srbijom, kao jedinom evropskom zemljom, u istoj grupi.

"Ko god da je u grupi, ne bi nam bilo lako. Amerika je najzvučnije ime, jednostavno su najbolje. Tu realno i nemamo šta da tražimo, ali naravno da ćemo dati svoj maksimum da i tu dokažemo da Srbija zna da igra košarku. Što se tiče Angole i Kine, trenutno ne znam puno o njima. Angola je prvak Afrike i dobra su reprezentacija. Kina ulaže puno u žensku košarku. Ali, do samog prvenstva ima dosta vremena, idemo mi prvo da se dobro spremimo za samo takmičenje", završava Dajana Butulija.

Košarkašice Srbije će na Zlatiboru ostati do 16. avgusta, a potom se sele u Rumu, gde će nastaviti pripreme. Posle Rume sledi turnir u Češkoj, a koliko je porastao rejting srpskoj ženskoj košarci najbolje govori podatak da su selekcije šampiona i vicešampiona Evrope, Španija i Francuska pozvale naš nacionalni tim da učestvuju na prestižnim turnirima početkom septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track