DALIGAPIĆ O AMERIKANCIMA: Oni igraju 150 na sat, a mi 60

Legenda o aktuelnom stanju u košarci

DALIGAPIĆ O AMERIKANCIMA: Oni igraju 150 na sat, a mi 60

Košarka -
"Na ovom uspehu može da se gradi budućnost. To je podstrek za naredna takmičenja. Ipak, sledeće godine na Evropskom prvenstvu krećemo od nule kao i svi ostali", rekao je Dalipagić

BEOGRAD - Legenda jugoslovenske košarke Dražen Dalipagić rekao je da je osvajanjem srebra na prvenstvu sveta reprezentacija Srbije napravila odličan temelj za budućnost, ali je dodao da je selekcija SAD i dalje mnogo iznad ostalih rivala.

"Srebro je svakako veliki uspeh, tu zaista nema mnogo filozofije. Mi smo pravu igru pokazali tek od osmine finala protiv Grčke, iako smo i u prvoj fazi u mečevima koje smo izgubili bili veoma solidni. Sve ono što se desilo u finalu je za mene normalno, znao sam šta će se desiti. Naši momci su igrali koliko su mogli. Amerikanci su pokazali da su, iako to nije bila prva garnitura igrača, najbolji na svetu", rekao je Dalipagić.

Srbija je sinoć u finalu Mundobasketa u Madridu izgubila od selekcije SAD sa 129:92.

"Na ovom uspehu može da se gradi budućnost. To je podstrek za naredna takmičenja. Ipak, sledeće godine na Evropskom prvenstvu krećemo od nule kao i svi ostali. Mi možemo da dobijemo sve, ali i da izgubimo od svakog. Dobro je što sada imamo kostur ekipe koji bi mogao da igra zajedno naredne tri, četiri godine", naveo je legendarni košarkaš.

Dalipagić je ocenio da su Amerikanci fizički dominantni, što su demonstrirali i na ovom Mundobasketu.

"Otkako su za Amerikance počeli da igraju profesionalci pričamo da ćemo im se približiti, međutim, to se nikada neće desiti. Oni igraju 150 na sat, a mi 60. Jednostavno nijedna evropska selekcija ne može da im parira. Amerikancima jedino može da se desi da imaju neki loš dan, kao što je to bilo 2002. godine u Indijanopolisu", zaključio je Dalipagić.

Poznati košarkaški trener Vladislav Lučić rekao je da je osvajanje srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Španiji tek početak uspeha koje će košarkaška reprezentacija Srbije praviti u budućnosti."Neverovatan podvig je osvajanje srebrne medalje, san svih nas koji pratimo košarku. Ovo je novi početak mladog tima, koji će igrati narednih pet godina i biće fanastično gledati ih. Imaju veliki potencijal, ogroman su podvig napravili. Sve čestitke igračima i stručnom štabu, selektor Đorđević je puno toga uradio", rekao je Lučić.On je dodao da nije očekivao ovakav uspeh, ali i da se potajno nadao osvajanju jedne od medalja."Želeo sam medalju, ali je nisam očekivao. Hvala igračima što su mi ispunili želju i što se košarka vratila kući. Ogroman su uspeh napravili, svaki od njih je odigrao odlično. Šta da kažem, osim "kapa dole". Opet smo zemlja košarke i drago mi je, pošto tu pripada", naveo je Lučić.

"Znali smo kakav će rezultat biti, igrali smo protiv prejakog tima. Deluju nestvarno, a još su imali sjajno šutersko veče. Irving je šutirao trojke šest od šest, pogađao je iz svih pozicija i preko ruke. Oni su najbolji tim na svetu, tu nema dileme", zaključio je Lučić.

Proslavljeni srpski košarkaš Milan Gurović rekao je da srebro na prvenstvu sveta u Španji predstavlja ogroman uspeh i dodao za dve godine na Igrama u Rio de Žaneiru očekuje još veći uspeh.

"Svaka čast momcima na srebru, pokazali su karakter u završnim mečevima. Bili su najbolji kad je najpotrebnije. Možda su malo u grupnoj fazi bili stegnuti, ali to je normalno jer se od nas uvek očekuju najsjajnija odličja. Vremenom su proigrali i mislim da je Đorđević uradio pravu stvar. Ne znam šta im je rekao, ali su odigrali za svaku pohvalu", rekao je Gurović.

"Drim tim je bio neprikosnoven tokom čitavog turnira. Pokazali su da su najbolji. Moramo da budemo ponosni što smo igrali sa njima i pokazali svetu da je biti drugi velika stvar za ovako malu zemlju. Ovo je ogroman uspeh reprezentacije, sada će tereni ponovo biti puni dece. Videli su nove idole u Teodosiću, Bogdanogiću, Bjelici, Joviću i ostalima", kazao je Gurović.

On je kao član selekcije Srbije osvojio titulu svetskog prvaka 2002. godine, a još se pamti njegova odlična partija protiv Amerikanaca u četvrtfinalu.

"Fizički su Amerikanci dominantniji od bilo koga. Čak ni Španija ne bi mogla da im parira To se videlo po trčanju, kontranapadima, skoku, a juče ih je hteo i šut. Za dve godine u Riju može da bude drugačije. Na ovom SP smo "dobili" Raduljicu, Bjelica će biti dve godine stariji, a Teodosić u najboljim godinama. Kaliniću su tek 22 godine, očekujem dosta od Bogdanovića, a siguran sam da će isplivati još neki talenat do tada", zaključio je Gurović.

Nekadašnji košarkaški reprezentativac Jugoslavije Igor Rakočević rekao je da je reprezentacija Srbije napravila fenomenalan uspeh na SP.

"Iako smo se nadali da možemo da ostvarimo i jedan korak više, utisci su veoma zadovoljavajući. Amerikanci su posle tri minuta zaigrali odlično, pogađali neverovatne šuteve i napravili nedostižnu razliku. Veoma su ozbiljno pristupili utakmici i nisu hteli da se opuštaju kao na ranijim mečevima", rekao je Rakočević.

On je istakao da veruje da će izabranici selektora Aleksandra Đorđevića praviti još veće uspehe u budućnosti.

"Imamo mlad tim, samo se kapiten Krstić oprostio od državnog dresa. Selektor Đorđević je sjajno preneo košarkašima svoje igračko iskustvo. Videlo se da uživa veliko poverenje igrača i atmosfera među momcima bila je na vrhunskom nivou", kazao je nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, madridskog Reala i mnogih evropskih klubova.

Rakočević je bio član tima koji je osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Indijanopolisu 2002. godine, što je do sada bila poslednja medalja na najjačem svetskom takmičenju.

"Tim iz Indijanapolisa je imao mali pad na početku prvenstva, kao i ovaj. Izgubili smo nekoliko utakmica u grupi, ali smo bili najbolji kada je bilo najpotrebnije, kao i današnji tim. Sličan uspeh su napravili momci koji su igrali u Španiji, iako su dosta mlađi u odnosu na naš tim", naveo je Rakočević.

Miloš Teodosić je izabran u najbolju petorku šampionata, gde je prosečno beležio 13,6 poena, 4,4 asistencije i 2,1 skok.

"Odigrao je sjajan turnir, na pravi način je predvodio ekipu. Imao je odličan košgeterski učinak, pametno je igrao i razigravao saigrače. Potvrdio je da je jedan od najboljih igrača Evrope na svojoj poziciji", zaključio je Rakočević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track