JEDVA ČEKAJU DA POČNE: Košarkašice Srbije na startu SP sa Angolom
Foto: Kosarka24.rs

Očekuju ih teški mečevi

JEDVA ČEKAJU DA POČNE: Košarkašice Srbije na startu SP sa Angolom

Košarka -
Srpske košarkašice nalaze se u izuzetno teškoj grupi D zajedno sa Amerikankama, olimpijskim i svetskim šampionom, Kinom koja je trećeplasirana u Aziji i Angolom, dvostrukim uzastopnim prvakom Afrike

BEOGRAD - Ženska košarkaška reprezentacija sutra protiv selekcije Angole počinje takmičenje na Svetskom prvenstvu u Turskoj na kojem će pokušati da dokaže da četvrto mesto sa Evropskog šampionata prošle godine nije bila slučajnost.

Srpske košarkašice nalaze se u izuzetno teškoj grupi D zajedno sa Amerikankama, olimpijskim i svetskim šampionom, Kinom koja je trećeplasirana u Aziji i Angolom, dvostrukim uzastopnim prvakom Afrike.

Koliko će izabranice Marina Maljković imati težak zadatak govori podatak da su od svih učesnika 17. svetske smotre košarkašica kao 28. na FIBA rang listi bolje plasirane samo od Mozambika, koji zauzima 38. mesto.

"Ne želim da imam velika očekivanja i da javnost od nas očekuje nešto spektakularno. Obećavam da ćemo otići tamo, dati sve od sebe i dogurati što dalje, nadam se do četvtfinala. Imamo tešku grupu, verujem da ćemo dobro odigrati prve tri utakmice i posle u nokaut fazi dati sve od sebe", rekla je Jelena Milovanović.

Milovanovićeva je jedina srpska košarkašica u ženskoj NBA i kao član Vašingtona najbolje poznaje reprezentaciju SAD.

"Kako muška, tako je i ženska američka reprezentacija dominantna dugi niz godina. Ali, i mi igramo košarku, kao i svi drugi, izaći ćemo na teren kao da je bilo koji protivnik, Angola ili Kina, nećemo odustati i dozvoliti im da izdominiraju. Trudićemo se da odradimo što bolji posao, a rezultat će da pokaže koliko su bolje ili možda lošije od nas", istakla je Milovanovićeva.

Ona zna i "recept" za duel sa aktuelnim svetskim i olimpijskim šampionkama.

"Ne smemo da uđemo u jurnjavu sa njima, imaju toliko iskusnih igrcačica koje su prošle Olimpijske igre i Svetska prvenstva, moramo da odigramo pametno i suprostavimo im se lukavstvom. Mislim da ćemo izvući dobru pouku iz tog meča", rekla je 25-godišnja Kragujevčanka.

Nastup u Turskoj ujedno je i prvo učešće Srbije na Svetskim prvenstvima. Poslednji put na Mundobasketu državni tim, pod imenom Jugoslavija, igrao je 2002. godine u kineskom Nankingu i osvojio 12. mesto.

Najveći uspeh ostvaren je 1990. godine u Maleziji, pod vođstvom selektora Mihajla Vukovića kada je osvojena srebrna medalja.

"Ne volimo poređenje sa 2002. godinom kada smo igrali kao Jugoslavija i insistiramo na tome da Srbija prvi put ide na Svetsko prvenstvo. Osećamo da pišemo istoriju, svesni smo da je ovo poseban trenutak i da ćemo sve od sebe da što bolje prođemo u Turskoj", rekla je Maljkovićeva.

Prvi meč na šampionatu Srbija će odigrati sutra (18.15) protiv Angole, u nedelju (20.30) igra se sa Amerikankama, a posle dana pauze, u utorak (13.15) sledi duel sa Kinom.

Direktan plasman u četvrtfinale izboriće prvoplasirana selekcija iz grupe, dok će drugoplasirana i trećeplasirana ekipa razigravati sa ekipama iz C grupe, u kojoj su Australija, Belorusija, Kuba i Južna Koreja.

Titulu brani selekcija SAD, koja je pre četiri godine u Karlovim Varima savladala domaćina šampionata Češku sa 89:69.

Finale je na programu 5. oktobra u Istanbulu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja