LJUBAV ARGENTINKI: Naučile smo srpski zbog Vidića i Crvene zvezde
Foto: Dado Đilas

Poštovanje prema Srbiji nema granica

LJUBAV ARGENTINKI: Naučile smo srpski zbog Vidića i Crvene zvezde

Košarka -
Sestre Federigi obožavaju našu zemlju i svakog dana dolaze ispred hotela kako bi se upoznale s našim košarkašima u Granadi
1 / 3 Foto: Dado Đilas

Ljubav prema Srbiji Argentinki Franke i Kamile Federigi ne može da se opiše rečima. Sestre koje su rođene u Kordobi, a već dugo žive u španskoj Granadi vole našu zemlju više od mnogih Srba. Svakog dana dolaze ispred hotela s našim košarkašima da bi razmenile nekoliko reči i fotografisale se s njima. Pažnju na Franku i Kamilu skrenuo nam je reprezentativac Marko Simonović i tako doprineo da ova fantastična priča izađe u javnost.

Čitaju Kurir- Mi smo iz Argentine, iz Kordobe, a obožavamo Srbiju. Ja se zovem Franka, a moja sestra Kamila. Došle smo u Granadu 2002, kad je naša porodica otišla iz Argentine zbog velike finansijske krize - priča nam Franka na odličnom srpskom, pa smo bili sigurni da im je neko od roditelja iz naše zemlje.

- Ne, ne. Majka i otac nemaju nikakve veze sa Srbijom... Mi volimo fudbal, Crvenu zvezdu i Nemanju Vidića. Naučile smo srpski jer smo silno želele da saznamo što više o klubu i o Nemanji. Svaki dan na internetu čitamo Kurir i ostale srpske medije - dodaje Kamila, a mi posle ovih reči ostajemo bez teksta. Videvši da smo zbunjeni, Franka objašnjava:

Ko Srpkinje... Nokti i privesci
Ko Srpkinje... Nokti i privesci

- Počelo je s Nemanjom. Naš brat je putovao u Mančester i pričao nam je da za Junajted igra jedan fenomenalan fudbaler i da je on Srbin. Nemanja nam se mnogo svideo. Počele smo da istražujemo sve o njemu i pošto je igrao za Zvezdu, postale smo navijačice crveno-belih. Kasnije i zbog Darka Lazovića. Nije bilo informacija na engleskom i bile smo primorane da naučimo srpski. Posetile našu zemljuFranka i Kamila prošle godine ispunile su želju - posetile su Srbiju.- Uspele smo da odemo na Marakanu, to nam je bio najlepši dan u životu - kaže Franka i pokazuje nokte obojene u boje zastave Srbije, dok njena sestra ima dva priveska za ključeve - na jednom piše „Kosovo je Srbija“, a drugi je Zvezdin.

Ma kakav LeoNEMANJU VOLIMO VIŠE OD MESIJAUmesto Lea Mesija ili legendarnog Maradone, sestre Federigi obožavaju momka iz Užica.- Pa Vidića smo upoznale, slikale smo se s njim, a Mesi je praktično nedodirljiv - dodala je Franka i na telefonu nam pokazala svoju sobu, gde na zidu visi srpska zastava.

Nema dilemeNA SVETSKOM PRVENSTVU ĆEMO NAVIJATI ZA „ORLOVE“Iako su praktično odrasle u Španiji, insistiraju na tome da su Argentinke. To ne znači da će na Mundobasketu navijati za „gaučose“.- Navijamo za Srbiju! - kažu uglas, a ništa se neće promeniti ni u slučaju da se u Madridu „orlovi“ sastanu sa Argentincima.- Uh, pošto ne poznajemo nijednog košarkaša Argentine, opet za Srbiju. U fudbalu navijamo za Argentinu, ali i za Srbiju - jasna je Kamila, koja dodaje da još nisu obezbedile karte za neku od utakmica „orlova“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track