NOVI DIREKTOR KLS: Čovek  za kojeg je povlačenje Partizana sa terena u Splitu 1989. samovolja kluba

Promene

NOVI DIREKTOR KLS: Čovek za kojeg je povlačenje Partizana sa terena u Splitu 1989. samovolja kluba

Košarka -
Leon Deleon tada član Komisije za takmičenje KSJ smatrao je da odlazak i navodni pogodak Vlada Divca novičićem u glavu nije prijavljen službenim licima na način predviđen pravilima igre, te je i povlačenje tima trenera Vujoševića sa terena minut pre kraja duela sa Jugoplastikom tretirao kao odluku Beograđana

Košarkaška liga Srbije, koja startuje 4. oktobra, dobila je novog direktora, pošto je na mesto razrešenog i po drakonskim kaznama upamćenog Dragana Gogića, a na predlog valjevskog Metalca jednoglasno na to mesto postavljen Leon Deleon.Ovaj iskusni košarkaški radnik nije se u poslednje vreme isticao u javnosti, ali je još u SFRJ bio član komisije za takmičenja.

Stariji ljubitelji košarke će se setiti i čuvenog finala prvenstva u kome je, u evropskim okvirima neprikosnovenoj Jugoplastici, gostovao Partizan. Finalni duel u Splitu protekao je uz jeziva skandiranja sa tribina, trener gostiju Duško Vujošević je dobio dve tehničke greške, najpre zbog psovanja sudije, a onda jer je arbitru Kuriliću savetovao da sudi pošteno, a u 40. minutu, na 29 sekundi do kraja, dok je Žarko Paspalj čekao da izvede slobodna bacanja, Vlade Divac se uhvatio za glavu. Pri pet poena razlike za Splićane (75:70), sjajni a tada mladi centar otišao je u svlačionicu, sa njim i svi crno-beli, protestujući tako zbog toga što im je saigrač nečim pogođen.

Leon Deleon je, držeći se propisa, tada kao član komisije za takmičenje, u izveštaju naveo sledeće:

"Na osnovu službenog dokumenta i ličnog uvida u događaje, stoji podatak da nije primećen pogodak u glavu Divca. Logičan postupak bi bio da je taj igrač ili predstavnik kluba skrenuo pažnju službenim licima na udarac. Pošto to nije urađeno, Partizanovo napuštanje terena tretira se kao - samovolja kluba".

U pomenutom finalu Jugoplastika je sa 2:0 u seriji savladala Partizan.

http://www.youtube.com/watch?v=XgMAhSsJCTs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track