START IZ SNOVA: Moćna Srbija pregazila Angolu 60 razlike

Svetsko prvenstvo za košarkašice

START IZ SNOVA: Moćna Srbija pregazila Angolu 60 razlike

Košarka -
Konačan rezultat 102:42 najbolje pokazuje odnos snaga na terenu

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije uspešno je započela takmičenje na 17. Svetskom prvenstvu u Turskoj. Izabranice selektora Marine Maljković u istorijskom premijernom meču naše zemlje pod imenom Srbija bile su više nego dominantne u duelu sa prvakom Afrike Angolom i slavile rezultatom 102:42 (22:10, 24:8, 27:18, 29:6).

Srbija će u meču 2. kola grupe D u nedelju od 20.30 igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Možda je Angola pre meča važila za "ratničku" ekipu, ali je to u praksi na terenu pokazala Srbija. Afrika ekipa je povela sa 3:0, iskoristivši malu dozu treme kod igračica Srbije koje su se ispromašivale u uvodnim minutama. Međutim, kada je trema postala prošlost isto se desilo i sa rezultatskom neizvesnošću. Predvođene Jelenom Milovanović koja je u uvodnim minutama postigla 8 poena, uz tri skoka, Srpkinje su napravile seriju 10:0 i pokazale ko je gazda na terenu.

Još jedna serija 10:0 donela je srpskom timu prednost 20:8 u smiraj prvih deset minuta utakmice u "Abdi Ipekčiju" i pokazala u kom pravcu će ići ovaj meč.

Gde su stale u prvom, tu su izabranice Marine Maljković nastavile u drugom periodu. Dve vezane trojke Nevene Jovanović i Jovane Rad donele su srpskom timu prednost 35:12 u 16. minutu utakmice. Ali, ono što je mnogo bitnije od broja postignutih poena bila je velika borbenost koje su na svakom delu terena pokazivale srpske reprezentativke.

Srbija je na odmor otišla sa 28 poena viška (46:18), potpuno je nadskakala rivala (26:18), uz 10 ofanzivnih uhvaćenih lopti. Srpske reprezentativke su oduzele deset lopti rivalu, uz samo četiri greške, pri tom naterali rivala na 13 grešaka. U finišu prvog perioda u igru je ušla i najmlađa reprezentativka Sanja Mandić, a priliku da zaigra na premijernom meču svetskog šampionata dobilo je svih 12 igračica. Visoka prednost nije previše opustila srpski tim u drugih 20 minuta. Iako je odbrana u nekoliko situacija zakazala, rezultat je iz minuta u minut rastao do krajnjih 60 poena razlike. I pri vođstvu od 40-tak poena prednosti bila je vidljiva želja srpskih reprezentativki da napadnu svaku loptu rivala, o čemu najbolje govori rezultat poslednje četvrtine. Poenima Dajane Butulija Srbija je u uvodnim minutama poslednje četvrtine povela sa 41 poenom prednosti (77:36), da bi trojkom Jovane Rad u 36. minutu ta prednosti probila i granicu od 50 poena (89:38). Trojkom Sanje Mandić minut pre kraja Srbija je povela sa 100:40, a 60 razlike bilo je i na kraju meča. Srbija je u potpunosti neutralisala skok rivala i svela Angolu na samo 25 uhvaćenih lopti, od čega sedam u fazi napada. Sa druge strane Srbija je uhvatila 40 lopti, 13 u napadu. Srpski tim je napravio deset izgubljenih lopti i 18 puta je uzeo loptu rivalu, dok je sa druge strane Angola napravila 27 grešaka i imala pet osvojenih lopti.

Najefikasnije u srpskom timu bile su Jelena Milovanović sa 16, Dajana Butulija sa 15, Tamara Radočaj sa 14 i Ana Dabović sa 12 poena. Kuriozitet je da su se svih 12 igračica upisale u listu strelaca. Srbiju u nedelju uveče očekuje sasvim drugačiji meč. Rival je aktuelni svetski i olimpijski šampion, ekipa Amerike. Daleko bitnija će biti utakmica trećeg kola u kojoj će Srbija pokušati da iznenadi Kinu i zauzme drugo mesto u grupi D.

Maljković: Pobeda za rođendan i to na KrstovdanSelektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je da selekcija Angole nije zadavala nikakve probleme njenom timu na početku Svetskog prvenstva u Turskoj.

"Ova pobeda je definitivno najlepši rođendanski poklon koji će ostati upisan za sva vremena jer je Srbija ostvarila prvu pobedu na Svetskim prvenstvima. Pobedili smo Angolu na Krstovdan, dan nakon mog rođendana. Devojke su mi ispunile želju i zahvaljujem im se na najlepšem rođendanskom poklonu. Videlo se koliko smo spremni i koliko smo se spremali za ovu utakmicu. Nije bilo prostora gde su nam oni zadavali problema. Zaustavili smo njihove glavne vrline, kao što je skok u napadu. Svaka devojka se upisala u listu strelaca, ali ono što je mnogo važnije svaka devojka se borila u odbrani od početka pa do kraja. Na poluvremenu sam tražila da igramo kao tim, da igramo našu igru i kada vodimo 30 razlike, i kada gubimo. U svim situacijama da igramo našu igru i da igramo do kraja. To smo i uradili. Lepo otvaranje Svetskog prvenstva. Znamo da nas u drugom kolu očekuje nemoguć protivnik, selekcija Amerike. U trećem kolu nas očekuje Kina, gledali smo meč protiv Amerike, ali već dovoljno znamo o njima. Pokušaćemo, naglašam, pokušati da pobedimo Kinu jer je ona u ovom trenutku klasa iznad nas." Malu senku na pobedu bacila je situacija po završetku meča kada se Tamara Radočaj uhvatila za zglob noge. Plejmejker Srbije je nezgodno doskočio ispod koša u finišu meča i zabrinuo sve u reprezentaciji Srbije. Takođe, i Jelena Milovanović morala je da zatraži pomoć. "Kod Jelene nije ništa strašno, sve je u redu i to spada u njen kasniji dolazak sa nekim povredama koje je imala. Ima poseban tretman, radi sa Jadrankom Trkuljom, koja je i naš drugi fizioterapeut. Jadranka pomaže, a ono što je dobro, ona je stručnjak baš za jačanje kvadricepsa, tako da smo to super uklopili. Tamara je izvrnula malo zglob dok je bila sama ispod koša u autu. Videćemo kasnije tačnu situaciju, kada doktor Jelić obavi pregled".

Srbija je u Istanbulu pobedila Angolu sa 102:42.

Kurir sport / Kosarka24.rs

http://www.youtube.com/watch?v=xtu6NGoQGTY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track