SVETSKI DIV: Raduljica rastao na kajmaku majka Rose
Foto: Miroslav Raduljica, printskrin Jutjub

Čovek čiji je osmeh osvojio mnoga srca

SVETSKI DIV: Raduljica rastao na kajmaku majka Rose

Košarka -
Kada je bio mali, morao se saginjati na ulaznim vratima, priča njegova prabaka

Raduljice su zadnja pošta sela Pribeljci u Janjskom kraju koje pripada opštini Šipovo. Za ovu naseobinu malo bi ko čuo izvan ovog prelepog kraja da nije bilo Miroslava Raduljice. Gorostasnog centra košarkaške reprezentacije Srbije. Čoveka čiji je osmeh osvojio mnoga srca. I ženska i muška. Svih nas.Pošli smo u Raduljice sa samo jednom (znati)željom - da osetimo i prenesemo atmosferu samo nekoliko časova uoči velikog finala Mundobasketa u Španiji. I uverili se: u omalenom živopisnom selu, tek na prste dve ruke mogu se izbrojati stanovnici Raduljica, svima odreda srce je kucalo za Miroslava i njegovu reprezentaciju, pišu Novosti.- Neka bude šta bude. Miroslavu ćemo dati prvu ulicu kada bude asfaltirana, kažu veseli seljani dok se pripremaju da kolektivno (od)gledaju košarkaški sprektakl između Srbije i SAD.

http://www.youtube.com/watch?v=hqxdM0jndN0
Foto: fiba.com
Foto: fiba.com

SELO PUNO ŠAMPIONAOsim Raduljice, Janjski kraj, inače biser nestvarno lepe prirode i još lepše istoimene rečice, postojbina je i NBA košarkaša Darka Miličića, Rade Zalada, nekadašnjeg golmana Partizana, pa vaterpoliste Nikole Rađena, bivših sjajnih boksera Slobodana i Tadije Kačara...Tamošnji stanovnici su ubeđeni da su na ove (goro)stase uticali zdrava hrana, vazduh i bistra voda sa janjskog izvorišta. A, snage im nikada nije nedostajalo. Na mnogim takmičenjima momci iz ovog kraja su bili šampioni u natezanju konopaca.

SAMO DA NE NESTANE STRUJESamo nekoliko časova uoči utakmice seljani su se molili Bogu da ne ostanu bez struje, jer ovde sve vremenske (ne)prilike, izazivaju prekide u napajanju električnom energijom. Struju su dobili još davnih 70-ih, ali je put do Raduljica i dalje u jadnom stanju.

Foto: Fiba
Foto: Fiba

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track