MUKOM PREKINUT CRNI NIZ: Partizan posle pet uzastopnih poraza dobio Metalac
Foto: Saša Pavlic

ABA liga

MUKOM PREKINUT CRNI NIZ: Partizan posle pet uzastopnih poraza dobio Metalac

Košarka -
Partizan je vezao pet uzastopnih poraza,savladao Metalac (84:79) u petom kolu regionalne lige

Košarkaši Partizana pobedili su u Beogradu valjevski Metalac sa 84:79 (12:23, 22:22, 25:12, 25:20), u utakmici 5. kola ABA lige.

Partizan je ovim trijumfom prekinuo niz od pet vezanih poraza u svim takmičenjima ove sezone.Crrno-beli su loše počeli meč, ali su agresivnom odbranom i boljom igrom u napadu u nastavku susreta došli do trijumfa.

Partizan su predvodili Andrić sa 18 poena (trojke 5/9) i četiri asistencije, Milutinov sa 17 poena i osam skokova, Luka Bogdanović sa 15, te Murić sa 11 poena, uz četiri asistencije kao i Andrić. Kod Metalca, istakli su se Todorović i Kutlešić sa po 12, Bakić sa 11, te sa po deset poena Majstorović i Ljubičić, koji je imao i čak 12 asistencija.

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević izjavio je da je pobeda nad Metalcem u veoma važna i da će njegova ekipa nastaviti da radi i da se bori.

"Ovo je veoma važna pobeda za nas. I pre utakmice sam rekao da će biti teško. Metalac ima veoma pristojnu ekipu, znaju da igraju raznovrsno, a mi smo bili u velikom grču. Oni su to znali i došli su sa idejom da pobede.

Jedan deo mojih igrača mislio je da će utakmica sama da se dobije. Najvažnije je da smo pobedili, nastavićemo da radimo i da se borimo", rekao je Vujošević."Što se tiče dosadašnjih Partizanovih rezultata do sada ne postoji ništa neočekivano, osim poraza od Krke. Nije lako biti na klupi kada Metalac u Begradu vodi sa 16 razlike, a ni zdravo", dodao je Vujošević. Trener šampiona Srbije rekao je da Milan Mačvan ima povredu za koju se ispostavilo da nije ozbiljna i da verovatno neće ići u Izrael, na utakmicu sa Hapoelom u Evrokupu, da bi se oporavio. Vujošević je naveo da je klub i dalje "u kontaktima" što se tiče dovođenja plejmejkera.

"Nije problem u tome da ne znamo koga želimo, već koga možemo da dovedemo", dodao je on.

Trener Metalca Vladimir Đokić rekao je da poraz boli i da njegova ekipa nije imala lidera na terenu, ali i da se stidi skora svoje ekipe u prvih pet kola.

"Ovo je težak poraz za nas, čestitam Partizanu na zasluženoj podedi. Moglo je da bude i drugačije. Počeli smo utakmicu sa mnogo više samouzdanja nego inače, a mogli smo da napravimo i veću razliku", rekao je Đokić.

Metalac je protiv Partizana u više navrata imao i 16 poena prednosti, ali su valjevski košarkaši to vođstvo ispustili u drugom poluvremenu.

"Partizan je drugo poluvreme počeo mnogo agresivnije, a mi nismo imali odgovor na tu igru, nismo imali lidera, nekoga ko će da zaustavi taj nalet. Ovo je treća utakmica u kojoj dobro igamo 30, 33 minuta, a onda padamo", rekao je Đokić.

Metalac igra dobro iako nema rezultate, a na pitanje novinara koliko mu to znači, Đokić je rekao da ne priznaje pohvale i da je skor od pet poraza bez pobede sramotan.

"Od čestitanja i priče da dobro igramo mi nemamo ništa. Od toga se ne živi, to se zaboravlja. Boli nas svaki poraz, ne mirimo se sa tim. Teško je igrati prvih pet utakmica u gostima, ali ne tražimo izgovore, morali smo da dobijemo, sve je išlo na našu vodenicu. Ne priznajem pohvale, skor 0:5 je sramotan i stidim se toga", rekao je on.

"Nemamo lidera i nadam se da ćemo ga naći kroz treninge, a očekujem da u toku sezone napravimo i 5:0. Momci su sjajni, sjajno igraju i ponašaju se", dodao je Đokić.

Prva četvrtina

Gosti su bolje otvorili ovaj duel, povevši sa 0:5 pogocima Todorovića, a tek krajem drugog minuta Gagić je upisao domaćina na semafor, i to slobodnim bacanjima. Kutlešić je potom nastavio dobar uvod Metalca, a nedugo zatim je i asistencija Borisa Bakića omogućila Jevtoviću da donese 4:9 u korist, i pored svega u dosadašnjem delu sezone, autsajdera u ovom duelu, koji je uvećao prednost na 4:11 novim pogotkom raspoloženog Todorovića koji je do sedam datih poena stigao za četiri minuta igre.

Početna petorka prvaka Srbije, Tepić, Marinković, Murić, Milutinov, Gagić samo je na kratko tokom prve deonice bila izmenjena, i to zbog dvominutnog ulaska Mačvana, tokom kog se nije desio neki značajni pomak u igri Vujoševićeve ekipe. Istina, gosti su počeli više da greše, ali kako šut nije služio Partizan, pred kraj deonice prednost Metalca je bila i dalje osetna, 9:19, i to posle dve izgubljene lopte, Daloa i Murića, što su kaznili Malešević penalima i Ljubičić.

U poslednja dva minuta te četvrtine, jedino je Bogdanović pogotkom i dodatnim bacanjem pogodio za crno-bele, pa se njihov suparnik odvojio na čak "+11" jer su do 12:23 rezultat doveli Todorović i, penalima, Majstorović.

Druga četvrtina

I u drugoj četvrtini promašaje Partizana Metalac kažnjava i povećava prednost, a u nekoliko navrata bilo je i plus 16. Za "crno-bele" po osam poena do sada su postigli Milutinov i Gagić, dok je Bogdanović upisao šest. Murić je bez poena, ima jedan promašaj za dva i četiri za tri poena. Na drugoj strani ističu se Todorović sa devet i Majstorović sa osam poena. Pred kraj poluvremena Partizan je smanjio zaostatak na deset poena, Todorović postiže novu trojku za Metalac, a potom se i Murić konačno upisuje u strelce. Druga četvrtina završena je rezultatom 45:34 za Metalac.

Treća četvrtina

Partizan je bolje počeo drugo poluvreme, napravio seriju 8:0 i stigao na samo četiri poena zaostatka - 46:42. Tepić postiže poene za minus dva, potom je imao priliku da svo timu donese izjednačenje, ali je promašio oba slobodna bacanja, međutim to ispravlja Milutinović za 49:49. Seriju "praznih" minuta prekida Bakić, a za Partizan poene je postigao Bogdanović. Andrić postiže trojku za prvo vođstvo ekipe Duška Vujoševića na utakmici (54:51).

Četvrta četvrtina

Kako je je bila završena prethodna, tako je počela i poslednja deonica, prilično otvorenom i prilično izjednačenom borbom dva rivala koji su imali potpuno različite motive. Crno-beli su tražili izlaz iz serije poraza, osokljeni pritom vođstvom do kog su stigli iako su u drugoj četvrtini gubili i sa 17 poena razlike, a njegovi suparnici činjenicom da su i pored prokockane ogromne prednosti, i dalje bili blizu podviga u Pioniru. Ali, put do podviga nikada nije lak. Naročito ne kada se Partizan razigra, a publika mu, iako brojno manja od uobičajene za utakmice u Pioniru, daje zdušnu podršku. Tako je Andrić novim dalekometnim pogotkom održavao goste na distanci, a oni ipak uspevali da spreče rivala da se skroz razmahne, u čemu im je odbrana bila od presudne koristi.

Stiglo se do 64:63, u 33. minutu, a u naredna tri crno-beli su mini-serijom 6:2, uz dva pogotka Murića i slobodna bacanja Gagića koji je svojim pozicioniranjem mučio defanzivu Metalca, uvećali svoju prednost na "+5". Ona je nedugo zatim dodatno povećana, jer je trojka Bogdanovića dodatno obradovala "grobare", a rezultat na semaforu promenila na 73:67 tokom 36. minuta, u kome je tehničku grešku dobio i trener gostiju Vladimir Đokić.

Na dva i po minuta pre kraja, Partizan je otišao na "+8", jer su Murić oba puta, a Tepić jednom pogodili sa linije penala za 76:68, dok je Metalac nastavio da greši u napadu, kako u realizaciji šuteva iz igre, tako i kada su bacanja u pitanju. Od pomenute tehničke greške i potonjeg pogotka Ljubičića, prošla su puna tri minuta do sledećeg preciznog šuta iz igre Valjevčana. A kada se on desio, i to upravo preko Ljubičića na početku 39. minuta za prilazak na 78:73, isti igrač je dobio tehničku grešku, što je crno-belima omogućilo da to kazne na idealan način: Murić je pogodio penal, a Andrić u predstojećoj akciji trojku za 82:73 pred poslednji minut.

U njemu većih uzbuđenja nije bilo, pa je crno-belima i njihovim pristalicama makar malo laknulo - ne zbog same pobede nad Metalcem, koliko zbog predugog čekanja na neku radost. Crnoj seriji crno-belih došao je kraj.

Tok utakmice

Trener Partizana Duško Vujošević, rekao je pred ovaj meč da bi pobeda bila veoma značajna za ekipu koju sa klupe predvodi, a koja je vezala pet uzastopnih poraza, tri u ABA ligi i dva u Evrokupu. Za te poraze, Vujošević je rekao da su svi osim onog od Krke u Beogradu bili očekivani.

Od srpskh kluba u subotu će Mega Vizura dočekaće trećeplasiranu Olimpiju, dok Crvena zvezda meč petog kola igra u nedelju, a očekuje je duel sa Zadrom , koji do sada ima polovičan učinak, dve pobede i dva poraza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track