BEZBOLAN PORAZ: Srbija poražena od Španije, Grčka rival u osmini finala
Foto: Fiba

Svetsko prvenstvo

BEZBOLAN PORAZ: Srbija poražena od Španije, Grčka rival u osmini finala

Košarka -
Orlovi će u borbi za četvrtfinale igrati protiv Grka koji su bili prvi u grupi B
1 / 4 Foto: Dado Đilas

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je u Granadi od domaće selekcije Španije sa 89:73 (34:20, 20:15, 17:21, 18:17), u poslednjem 5. kolu A grupe prvenstva sveta.

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića pretrpeli su treći poraz i zauzeli četvrto mesto u grupi, pa će u osmini finala igrati sa pobednikom B grupe, Grčkom, koja je u direktnom okršaju bila bolja od Argentine (79:71).

Utakmica osmine finala Mundobasketa između Srbije i Grčke igra se u nedelju u Madridu.

4. ČETVRTINA

Poslednjih deset minuta donelo je prilično nervoznu igru. Španci su često provokacijama pokušavali da ostvare što ubedljiviji trijumf, pa je kao posledica čudnih sudijskih odluka selektor Aleksandar Saša Đorđević dobio isključujuću grešku.Srbija je u jednom trenutku prišla na deset razlike šest minuta pre kraja (64:74), ali je Španija u naredna dva minuta ponovo otišla na 16 razlike i definitivno rešila pitanje pobednikaU tome su im obilno pomagale i sudije. Jedna čista lopta koju je Rubio izbacio u aut dodeljena je Špancima, a posle prigovora Đorđević je dobio prvu tehničku grešku.Rubio se koji minut kasnije uneo u lice Bogdanoviću, a u poslednjoj minuti Španci su dodatno zakuvali situaciju, a najdeblji kraj izvukao je Đorđević.

3. ČETVRTINA

Srbija je treću četvrtinu počela u postavi Teodosić, Marković, Bogdanović, Bjelica, Raduljica. To je u početku dobro funkcionisalo u odbrani, ali ne i u napadu. Kao i u prvom poluvremenu Špancima je bilo dovoljno samo malo vremena da povećaju razliku. Dve kontre Rubija i dodavanje Marku Gasolu donelo je domaćinu 23 poena prednosti - 60:37 u 23. minutu. Nešto kasnije Navaro je pogodio trojku za najveću razliku 65:41.Srbija je do kraja četvrtine uspela da smanji prednost, a dobila je ovu deonicu sa 21:17.

2. ČETVRTINA

Bogdanović je otvorio drugu četvrtinu trojkom, ali dobar period igre prekinule su dve greške i brzih 5:0 kojim je domaćin otišao na 41:25.

U isto vreme u okviru grupe B igraju Grčka i Argentina. Pobednik tog meča biće rival Srbije u osmini finala. Grci sredinom druge četvrtine vode 31:28.

Dve vezane trojke, po jedna Teodosića i Bogdanovića, približile su srpski tim na deset poena minusa - 41:31, što je bio znak da selektor Španije Orenga zatraži tajm-aut u 16. minutu.

Raduljica je posle tajm-auta dodatno spustio razliku na osam poena, ali je Španija u skladu sa nadimkom odigrala furiozno i sa devet vezanih poena ponovo stekla veliku prednost.

Na isteku prvih 20 minuta domaćin ima 19 poena prednosti - 54:35.

Srbija je većim delom prvog poluvremena igrala sasvim korektno, Španci sa dosta oscilacija. Međutim, domaćin je toliko kvalitetan da u dva minuta nadoknadi sve što nedostatke.

http://www.youtube.com/watch?v=okCXH0x_Q0U

1. ČETVRTINA

Srbija je ušla u meč sa petorkom Teodosić, Marković, Kalinić, Birčević, Raduljica, a domaćin sa sastavom Rubio, Navaro, Fernandez i braća Mark i Pau Gasol.Španci su postigli prvih pet poena na meču, Srbija je odgovorila sa šest vezanih poena.Trojkom Birčevića Srbija je u 5. minutu povela sa 11:8, ali je Navaro sa dve trojke doneo domaćinu prednost 17:13. Na to se nadovezala trojka Teodosića kojom je Srbija u 7. minutu smanjila rezultat na 17:16.

U prvih sedam minuta sudije su dosudile tri lične greške košarkašima Srbije u napadu, plus tehničku Teodosiću zbog prigovora. To je domaći tim iskoristio i u 8. minutu poveo sa 28:16.

Srbiji je u prvih deset minuta dosuđeno devet prekršaja, što su domaćini uglavnom koristili, i uz raspoložene Navara i Pau Gasola napravili razliku 34:20 na kraju prve četvrtine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track