(VIDEO) SUDIJE RASTUŽILE SRBIJU: Lovernj sekund pre kraja pogodio za pobedu Francuza

Svetski kup

(VIDEO) SUDIJE RASTUŽILE SRBIJU: Lovernj sekund pre kraja pogodio za pobedu Francuza

Košarka -
Orlovi vodili u većem delu utakmice, ali su sudije čudnim odlukama u finišu usmerile tok meča u korist Francuza
1 / 3 Foto: Kurir Sport

Košarkaši Srbije poraženi su od Francuske u derbiju 2. kola grupe A na Svetskom kupu rezultatom 74:73 (20:21, 14:21, 26:20, 14:11).

Poen odluke u utakmici odigranoj u Granadi sa linije penala postigao je Žofri Lovernj 1,1 sekundu pre isteka vremena. Prethodno je spornom odlukom sudija Raduljica napravio prekršaj nad Lovernjom, a francuski reprezentativac pogodio iz slobodnog bacanja.

Srbija je mogla da reši meč u napadu koji je prethodio poslednjem napadu Francuza. Bogdanović je krenuo u prodor ka košu, francuski igrači izbili su mu loptu, utisak je na nepropisan način, ali sudije nisu svirale faul, već su dodelile loptu aktuelnim evropskim prvacima.

Srpski košarkaši počeli su utakmicu sa dve vezane "trojke" i pet poena Bogdanovića i poveli sa 13:9. Francuze je u igri držao Lovernj, a Srbija je čuvala prednost sve do završnice i "trojke" Batuma, kojom je Francuska povela sa 20:19. Prednost Srbiji je do kraja prve četvrtine doneo Miloš Teodosić. Stefan Jović i Raduljica su dobro počeli drugu deonicu i doneli Srbiji osam poena prednosti (28:20). Košarkaši Aleksandra Đorđevića su bili sigurni u odbrani i posle dobre igre u napadu i "trojke" Teodosića stekli su 11 razlike, 42:31.

Francuzi su u drugoj četvrtini imali problema sa ličnim greškama, Boris Dijao i Floren Pjetrus zaradili su po tri, dok je u ekipi Srbije Bogdanović toliko sakupio do poluvremena. Raduljuca je na početku treće deonice vratio Srbiji 10 poena prednosti (46:36), ali su "trikolori" nakon toga serijom od 10:0, uglavnom zahvaljujući Džeksonu, uspeli da izjednače.

Nakon toga igralo se koš za koš, u timu Srbije bili su precizni Raduljica i Jović, a uoči poslednje četvrtine Srbija je stekla dva poena prednosti 62:60.

Ekipa Vensana Kolea je serijom 5:0 preokrenula na 65:62, ali je posle namerne lične greške Batuma Srbija vratila vođstvo. Francuzi su zatim izjednačili, a nakon toga bili su precizni Simonović i Raduljica.

U završnici utakmice Boris Dijao je izjednačio na 73:73, Srbija je zatim imala napad, ali se njeni košarkaši nisu dobro snašli i lopta je četiri sekunde pre kraja pripala Francuzima. Lovernj je krenuo u prodor i pod košem je bio u duelu sa Raduljicom, kome su sudije dosudile prekršaj. Lovernj je ubacio prvo slobodno bacanje, drugo je promašio, ali je to bilo dovoljno za prvu pobedu Francuske na turniru.

Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Miroslav Raduljica sa 21 poenom i sedam skokova, Bogdan Bogdanović dodao je 12, a Nemanja Bjelica 11 poena. U ekipi evropskog šampiona najefikasniji je bio Žofri Lovernj sa 19 poena i šest skokova. Bivši košarkaš Partizana je u poslednjoj sekundi postigao pobedonosni poen za linije za slobodna bacanja. Antoan Dio dodao je 15, a Edvin Džekson 12 poena.

Narednu utakmicu Srbija igra sutra od 15.30 sati protiv Irana.U ostalim mečevima 2. kola A grupe Brazil je pobedio Iran 79:50, dok od 22 sata Španija i Egipat.

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića pretrpeli su prvi poraz na šampionatu. U prvom kolu u Granadi srpski tim je bez većeg problema savladao Egipat rezultatom 85:64, dok je Francuska izgubila od Brazila 63:65.

SRBIJA - FRANCUSKA 73:74 (21:20, 21:14, 20:26, 11:14)Arena Granada.Sudije: Ćerebuć (Ita), Rižik (Ukr), Vaskez (Por)SRBIJA: Teodosić, Simonović, Jović, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Birčević, Krstić, Raduljica, Katić, Štimac. Selektor: Aleksandar Đorđević.FRANCUSKA: Hertel, Batum, Diot, Lovernj, Kaudi, Džekson, Furnije, Pjetrus, Gober, Dijao, Tili, Želabal. Selektor: Vinsen Kole

http://www.youtube.com/watch?v=rAd7CB_7Rmc

TOK MEČA

4. ČETVRTINA

Kahudi trojkom donosi Francuskoj vođstvo 65:62. Bogdanović smanjuje na poen zaostatka, potom Jović krade loptu i biva fauliran namernim prekršajem u kontri.

Ne ide nikako šut za tri poena srpski tim. Dva puta Bogdanović u prilično dobroj poziciji, jednom Teodosić, nisu uspeli da pogode, a Francuzi imaju već tri ofanzivna skoka u ovoj deonici.

Raduljica zakucavanjem 80 sekundi pre kraja donosi Srbiji vođstvo 73:71. Dijao donosi izjednačenje Francuskoj, a Srbija ima poslednji napad.

Bogdanović je krenuo u prodor, utisak je da je fauliran, ali sudije dosuđuju loptu za Francusku. Francuzi posle tajm-auta imaju 4.8 sekundi za napad. Lovernj je fauliran 1.1 sekundu pre kraja. Pogodio je bivši centar Partizana prvo slobodno bacanje, drugo promašio, a šut Bjelice od svog koša nije bio precizan.

3. ČETVRTINA

Marković, Bogdanović, Bjelica, Birčević i Raduljica počeli su treću deonicu.

Fenomenalni Raduljica nastavlja dominaciju pod koševima, njegovih 15 poena za 46:36 u 22. minutu.

Razigrao se Džekson, pogodio je za dva preko Bogdanovića, potom i trojku uz faul Markovića i vratio Francusku na 46:44. Nova kontra Francuza za izjednačenje 46:46 u 24. minutu. Serija "Petlova" 10:0.

Raduljica održava Srbiju u minimalnom vođstvu, njegovih 19 poena, uz sedam skokova za 50:48 u 25. minutu.

Evidentan je promenjeni sudijski kriterijum u drugom poluvremenu. Ipak, Srbija održava kakvu takvu prednost. Bjelica postiže trojku, Kalinić je siguran za dva, ali Džekson postiže svoju treću trojku za 58:58.

2. ČETVRTINA

Maksimalan učinak Raduljice u prvom napadu, koš uz faul i 24:20. Sjajna rola Jovića, njegova četiri poena, uz sjajnu odbranu u kratkom vremenskom periodu za seriju 7:0 i vođstvo 28:20.

Francuzi se posle tajm-auta vraćaju poenima, uz prekršaj za Želabala, a Raduljica ponovo vraća sedam poena prednosti - 30:23.

Srbija odlično igra u odbrani sredinom drugog perioda.

Međutim, Želabal trojkom razbija tu čvrstinu i smanjuje rezultat na 30:26.

Serija grešaka i promašaja na obe strane, Raduljica je taj koji održava prednost Srbije, ali ono što ne valja je treća lična greška Bogdana Bogdanovića. Bogdanović je poslednji prekršaj napravio u fazi napada.

Nova mini serija Srbije 5:0 i prvi put naš tim stiže do dvocifrene prednosti - 39:28. Francuzi ubrzo postižu trojku, ali Teodosić vraća tri na tri za 42:31.

Katić pravi prekršaj nad Lovernjom koji poentira, pa Srbija na poluvreme odlazi sa plus osam - 42:34.

Posle prvih 20 minuta Raduljica je najefikasniji sa 11 poena, uz četiri skoka, Bogdanović je postigao osam, Bjelica šest, Teodosić pet. Kod Francuza Lovernj ima čak 12 poena, Batum devet.

Srbija je uhvatila četiri lopte više (15/11), podjednak je broj izgubljenih lopti 10-10, naš tim ima pet osvojenih lopti, Francuska tri.

Za dva poena Srbija šutira 60 odsto (12/20), za tri 39 odsto (3/8). Francuska ima 59% šuta za dva poena (10/17), a za tri 30 odsto (3/10).

1. ČETVRTINA

Sjajna uvertira Bogdana Bogdanovića, trojka i dvojka za 5:2 posle jednog minuta.

Srpski tim uglavnom održava prednost, Kalinić i Raduljica se upisuju u listu strelaca. Sa druge strane Lovernj i Ertel drže rastojanje. Lovernj je ubacio sedam poena u uvodnim mintuama, Ertel smanjuje na 10:9, ali Bogdanović preko Pjetrusa postiže trojku za 13:9. Njegova druga trojka na meču.

DO isteka prvih deset minuta igralo se poen za poen, odbrane su malo popustile. Francuska je u jednom trenutku kratko bila u vođstvu, ali je Teodosić postavio konačnih 21:20 u prvoj četvrtini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track