SRBIJO, RADUJ SE: Košarkaši savladali Francusku i igraju za zlato protiv Amerike
Foto: FIBA

Svetsko prvenstvo

SRBIJO, RADUJ SE: Košarkaši savladali Francusku i igraju za zlato protiv Amerike

Košarka -
Košarkaši Srbije igraće u nedelju od 21 u finalu Svetskog prvenstva protiv SAD
1 / 8 Foto: FIBA

FIIINAAALEEE! Košarkaši Srbije posle velike drame savladali su Francusku u polufinalu Svetskog prvenstva rezultatom 90:85 (21:15, 25:17, 15:14, 29:39) i igraće u finalu protiv Amerike.

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića pružili su još jednu izvanrednu partiju na ovogodišnjem Mundobasketu i zasluženo slavili protiv aktuelnih prvaka Evrope.

Večerašnjim uspehom Srbija je napravila korak dalje u odnosu na prethodni šampionat 2010. u Turskoj, gde je zaustavljena u polufinalu od domaćina, a potom izgubila od Litvanije u borbi za bronzanu medalju.

Fantastični srpski košarkaši u finalu u nedelju igraju protiv branioca titule, reprezentacije SAD, takođe u Madridu.

Srbija je vodila tokom tri četvrtine s dvocifrenom razlikom, ali je Francuska odigrala sjajno drugo poluvreme, a naročito poslednju četvrtinu, kada je prišla na svega tri poena razlike.

Srbija je, međutim, bila smirena u završnici i tako osvojila svoju prvu medalju na svetskim prvenstvima od kada nastupa samostalno.

Srbiju je predvodio Miloš Teodosić sa 24 poena, od čega je 18 postigao u prvom poluvremenu. Bogdan Bogdanović postigao je 13, a Nenad Krstić i Stefan Marković po 11.

Najefikasniji u timu Francuske bio je sjajni Nikola Batum sa 35 poena.

Finale se igra u nedelju od 21.00.

TOK MEČA

Cepamo dalje! - poručio je posle pobede nad Brazilom Miroslav Raduljica, čime je praktično sve rečeno.

Srbija hrabro gura, momci Saše Đorđevića su ulaskom u polufinale postigli neviđen uspeh, ali tu ne žele da se zaustave. Očekivali smo Špance, strašnu „furiju“, koja se neočekivano raspala pred naletom Francuza, koji će od 22 sata u gradskoj hali u Madridu stajati nasuprot "Orlova".U poslednjih mesec dana Srbija i Francuska odigrali su dve utakmice. Na turniru u Pou Srbija je slavila rezultatom 79:69, dok su isti rivali igrali više nego uzbudljiv meč u prvom delu Mundobasketa. Spletom nesrećnih okolnosti i čudnih sudijskih odluka u finišu, Francuzi su slavili rezultatom 74:73.Pobednik ovog meča igraće u nedelju u velikom finalu protiv Sjedinjenih Američkih Država, poraženi u subotu za treće mesto protiv Litvanije.U dosadašnjem toku prvenstva Francuzi su bili bolji u šutu za dva poena sa 59 odsto preciznosti, naspram 54.3 odsto Srbije. "Orlovi" su za tri poena precizniji, šutirali su 38.3 odsto, "Petlovi" 31.6 odsto.

Izabranici Vinsena Kolea po utakmici uhvate 35.7 skokova, a Srbija 32.7. Francuzi po meču izgube 15 lopti, tri više od Srbije, koja ima i jednu više "ukradenu" loptu po meču.Najefikasniji igrač Srbije u dosadašnjem delu Mundobasketa je Miroslav Raduljica sa prosekom 13.9 poena, kod Francuza to je Nikolas Batum sa 9.9 poena. Najbolji skakač u timu Aleksandra Đorđevića je Nemanja Bjelica sa 7.4 skoka, dok je kod "Petlova" to Žofri Lovernj sa 5.3. Teodosić sa 4.3 i Ertel sa 4.1 uspešnim dodavanjem po meču su lideri u rubrici asistencije.SRBIJA - FRANCUSKA

Hala: Arena Madrid

Sudije: Kristijano Maranjo iz Brazila, Alehandro Čiti iz Argentine i Hristos Hristodulu iz Grčke.

SRBIJA: Teodosić, Simonović, Jović, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Birčević, Krstić, Raduljica, Katić, Štimac. Selektor: Aleksandar Đorđević.

FRANCUSKA: Ertel, Batum, Diot, Lovernj, Kaudi, Džekson, Furnije, Pjetrus, Gober, Dijao, Tili, Želabal. Selektor: Vinsen Kole.

4. ČETVRTINA

Loš početak Srbije, pet vezanih poena Francuske. Trojka Furnijea i zakucavanje Batuma za deset poena prednosti.

Posle više od dva i po minuta bez poena prvi koš u poslednjoj četvrtini postiže Marković.

Furiozna Francuska, serija 15:4 za skoro pet minuta, Đorđević je tražio tajm-aut. Tako su nam potrebni poeni u napadu.

Trojka Bogdanovića posle tajm-auta za 68:61. Uh, kako nam je trebala.

Batum je nezaustavljiv, njegovih 27 poena, ali Bogdan solo prodorom drži prednost - 72:66.

Drama u finišu.

3. ČETVRTINA - 15:14

Sjajno je Teo otvorio i treću četvrtinu, nova trojka, njegov 21 poen - 49:32.

Manji broj poena u trećem periodu, ali s obzirom na rezultat to više odgovara našoj reprezentaciji.

Francuzi su napravili mini seriju i pripretili sa 53:41, ali Krstić sa četiri vezana poena povećava na 57:41 u 28. minutu. Kapiten se razigrao, održava prednost - 59:43.

Teodosić postiže trojku manje od tri minuta pre isteka vremena za 77:68! Nažalost, Batum odbah vraća.

2. ČETVRTINA - 25:17

Teodosić otvara drugu četvrtinu sa pet vezanih poena i donosi Srbiji 11 poena prednosti u 12. minutu - 26:15. Nerešiva enigma je za Francuze.

Mini serija Francuza 4:0 za 30:19 u 14. minutu.

Seriju prekida Marković kontrom, uz faul.

Sjajni, maestralni, nenadmašni, nezaustavljivi Teodosić ponovo postiže pet poena i donosi Srbiji prednost 41:25.

Sjajna odbrana Srbije, Kalinić u kontri 43:25.

Bombaa Bogdanovića 46:30.

1. ČETVRTINA - 21:15

Uoči početka meča sa razglasa je ponovo puštena pesma iz serije "Povratak otpisanih", koja je motivisala naše košarkaše i uoči četvrtfinala protiv Brazila.

Lepa vest uoči meča je i pobeda košarkašica nad Francuskom na turniru u Bulazaku čime su naše igračice osvojile prvo mesto. Srbija je trojkom Dajane Butulije sekund pre isteka vremena slavila rezutlatom 71:69.

Srbija je počela meč u sastavu Teodosić, Marković, Kalinić, Bjelica, Raduljica. Francuska u sastavu Ertel, Dijao, Želabal, Lovernj, Gober.

Odličan početak srpskog tima, Teodosić i Kalinić postižu prve poene na meču. Dijao uzvraća trojkom, a Marković postiže poene za 6:3. Dijao je razigran na početku, postiže prvih pet poena za svoj tim.

Raduljica koristi sjajnu asistenciju Teodosića i zakucava za 9:5 u 4. minutu.

Batum postiže trojku za prvo vođstvo Francuza 10:9, ali Teodosić vraća trojku na trojku za 12:10, potom dodaje dva poena za 14:10.

Francuzi pokušavaju da uspostave pozicioni napad, da igraju na duže napade i uspore igru jer im odgovara meč sa manjim brojem poena.

Međutim, Srbija razbija taj sistem, Marković iz ćoška pogađa trojku za 17:10 u 8. minutu. Razigrao se i Marković, sjajnu asistenciju iskoristio je za polaganje i dvocifrenu prednost 20:10 u 9. minutu.

Batum trojkom smanjuje zaostatak Francuza na 21:15, što je i konačan rezultat posle 1. četvrtine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track