SREBRO VAM SE POZLATILO: Košarkaši Srbije drugi na svetu
Foto: AP

Svaka čast, momci

SREBRO VAM SE POZLATILO: Košarkaši Srbije drugi na svetu

Košarka -
Košarkaši Srbije nisu uspeli da iznenade favorizovane Amerikance u finalu Mundobasketa, posle uvodnih pet minuta NBA igrači demonstrirali kvalitet i ostvarili ubedljivu pobedu
1 / 11 Foto: Fiba.com

Košarkaši Srbije osvojili su srebrnu medalju na 17. Svetskom prvenstvu pošto su u finalu poraženi od selekcije Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25). Ovo je prva svetska medalja naše zemlje od osamostaljenja.

SAD su tako došle do svog petog trofeja svetskog šampiona, koliko ima i Srbija.

Najefikasniji u srpskom timu bili su Nemanja Bjelica i Nikola Kalinić sa po 18 poena, dok je Bogdan Bogdanović postigao 15. Amerikance je u finalu predvodio Kajri Irving sa 26 poena, Džejms Harden postigao je 23, a Klej Tomson i Kenet Farid po 12.

Srbija je odlično počela utakmicu i na startu povela 15:7, ali su Amerikanci iskoristili odličan šut, pre svega za tri poena, i preko raspoloženih Hardena i Irvinga serijom 15:0 došla na plus sedam.

Srbija je poenima Nemanje Bjelice sa slobodnih bacanja uspela da prekine seriju protivnika, ali je američki tim u prvoj četvrtini trojke šutirao pet od pet, pa je tu deonicu završio sa 14 poena prednosti.

Ekipa SAD je i u drugoj četvrtini nastavila sa dobrom igrom i konstantno je povećavala prednost, koja je u jednom trenutku bila i 30 razlike.

Amerikanci su u drugom poluvremenu povećavali prednost, vodili i sa 40 poena razlike, i na kraju pobedili sa 129:92.

TOK MEČA

Prvi put u istoriji Mundobasketa o tituli će odlučivati dve najtrofejnije reprezentacije. Srbija je vlasnik pet zlata, Amerikanci imaju jedno najsjajnije odličje manje. Amerikanci su aktuelni šampioni sveta, Srbija prvi put pod ovim imenom osvaja medalju, a poslednji put naša zemlja se popela na pobedničko postolje 2002. godine u Indijanapolisu.

Po svemu do sada prikazanom u finalu 17. Svetskog prvenstva igraju dve najbolje selekcije, a sva dešavanja na parketu "Palate sportova" u Madridu, kao i sve ono što prati ovaj spektakl možete pratiti uz Kurir sport.

Srbija je do finala stigla za mnoge neočekivano. "Orlovi" su doživeli tri poraza na takmičenju, za razliku od SAD koje su prilično ubedljivo dobile sve rivale.

Biće ovo sudar dve potpuno različite škole košarke, obe sa veoma dugom tradicijom. S jedne strane ideja, tehnika, lepota, lucidnost, poletnost, sa druge strane snaga, brzina, eksplozivnost, atleticizam.

Malo zemalja na svetu može da se podiči epitetom "zemlja košarke". Pored Litvanije to je i Srbija.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da verujemo. Selektor Aleksandar Đorđević jasno je poručio.

"Mi igramo za zlato! Može se protiv svih ekipa, videćemo da li oni mogu protiv Srbije. Svi smo skoncentrisani i željni da se borimo s njima. Idelje imamo vatru u srcu i mir u glavi. Za ovo smo se spremali, ovo momci i svi mi sanjamo i priželjkujemo. Spremni smo da osvojimo još sjajniju medalju", istakao je selektor Srbije.

Meč iz Madrida možete gledati uživo OVDE

SRBIJA - SADSudije: Sibel (Kanada), Rižik (Ukrajina), Vijator (Francuska)Hala: Palasio de DeportesSRBIJA: Teodosić, Simonović, Jović, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Birčević, Krstić, Raduljica, Katić, Štimac. Selektor: Aleksandar Đorđević.SAD: Kari, Tompson, Rouz, Faried, Gaj, Derožan, Irving, Plumli, Kouzins, Harden, Dejvis, Dramond. Selektor: Majk Kržiževski

22:24 - Amerikanci povećavaju prednostIako Srbija na trenutak ostvari lep potez, Amerikanci su neumoljivi - 104:65

22:07 - Bjelica dobro otvorio treću četvrtinu, Raduljici nameran faul - 75:45Bjelica je otvorio drugo poluvreme zakucavanjem i ofanzivnim skokom posle kojeg je Kalinić fauliran, ali je potom usledio minut u kome je Raduljici prvo sviran nameran faul, potom i tehnička greška zbog prigovora.

21:48 - Kraj 1. poluvremena, 11 trojki Amerikanaca - 67:41Kraj 1. poluvremena. Amerikanci su pogodili čak 11 trojki iz 16 pokušaja i stvorili ogromnu razliku. Srbija je odigrala prvih 20 mintua u grču, promašila nekoliko zicera i pet slobodnih bacanja.

21:39 - Trojka Bjelice, Srbija u grčuMinut odmora posle dve vezane trojke Amerikanaca. Čak devet trojki iz 12 pokušaja. Bjelica vraća trojku za 56:33 u 17. minutu.

21:34 - Amerikanci dominantni u skoku - 47:29Sedam skokova u napadu našeg rivala, Amerikanci održavaju visoku prednost.

21:26 - Nova trojka Amerikanaca, Teo uzvraćaVelika prednost Amerike povećana je novom trojkom na početku druge četvrtine. Šesta trojka iz šest pokušaja. Teodosić u nastavku vraća trojku za 38:24.

21:21 - Amerikanci nepogrešivi za pet poenaNeverovatno, ali Amerikanci su nepogrešivi za tri poena. Šutnuli su pet puta i sve pogodili. Na kraju prve četvrtine Jović pogađa iz odbojke za 35:21.

21:17 - Bjelica prekida seriju rivala - 19:24Nemanja Bjelica sa linije penala prekida seriju Amerikanaca. Zakucavanje Krstića iako je dobio nešto lošiju loptu.

21:12 - Serija Amerikanaca 15:0Šest poena Džejmsa Hardena primakao je Ameriku na 15:13, da bi Kazins sa penala doneo izjednačenje 15:15. Usledilo je nekoliko promašaja Srbije, što su Amerikanci iskoristili za seriju 15:0 i vođstvo 22:15 u 7. minutu.

21:09 - Sjajna akcija Raduljice i TeaNi tajm-aut nije pomogao selektoru Amerike Kržiževskom, sjajna akcija Raduljice i Tea, drugi polaže za 12:5. Irving je smanjio na 12:7, a Raduljica postigao koš uz faul. 15:7

21:05 - Zakucavanja Srbije na sve straneRaduljica, pa Bjelica zakucavaju, Bjelica solo prodor za 10:5.

21:03 - Kalinić zakucavanjem, Teo nezadrživ - 4:2Sjajan uvod srpskog tima, Kalinić je zakucao, Teo solo prodorom doveo Srbiju u vođstvo 4:2

21:00 - Počeo je meč, standardne petorkePetorka Srbije: Marković, Teodosić, Kalinić, Bjelica, Raduljica. Petorka SAD: Kari, Farid, Irving, Harden, Dejvis.

20:39 - Doček u ponedeljak uvečeBilo zlatni ili srebrni, za naše košarkaše je organizovan doček u ponedeljak uveče u 20 časova. Ukoliko ne bude kiše doček će biti upriličen na terasi Gradske skupštine, ukoliko bude padala kiša onda se svečanost seli u "Arenu". Pored košarkaša, na balkon će se popeti zlatne strelkinje Jasna Šekarić, Zorana Arunović i Bobana Veličković, kao i zlatni rvač Davor Štefanek.

20:27 - Podsetite se poslednjeg duela košarkaša naše zemlje i Amerike

http://www.youtube.com/watch?v=diGqcGINyVU
http://www.youtube.com/watch?v=A6ASIZsqHP0

20:19 - Košarkaši Srbije stigli u halu

http://www.youtube.com/watch?v=CSFEydbrejI

20:09 - Srbija će imati veliku podršku sa tribina

Navijači Srbije ispred hale u Madridu, Foto: Kurir
Navijači Srbije ispred hale u Madridu, Foto: Kurir

Iako Španci nisu dopustili da čarter let sa 150 navijača iz Srbije stigne na vreme za finale, Srbija će u "Palacio de Deportes" imati veliku podršku.

19:58 - Španci zaustavili čarter sa navijačimaŠpanske vlasti nisu danas dozvolile da avion Er Srbije poleti iz Beograda ka Madridu čarter letom koji je organizovala agnecija Big Blue kako bi naši navijači prisustvovali finalu Svetskog prvenstva u košarci između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, saznaje Kurir. OPŠIRNIJE OVDE

19:51 - Sale Đorđević dobio ulicu u NikšićuNa društvenim mrežama se pojavila fotografija iz Nikšića gde se vidi kako je neko, pomalo nevešto, zalepio tablu sa imenom selektora srpske košarkaške reprezentacije Aleksandra Đorđevića. OPŠIRNIJE OVDE

19:47 - Da li ste ovo znali?

Na prethodnih 16 Mundobasketa naša reprezentacija je osvojila 5 zlata, 3 srebra, 2 bronze i jednom je bila četvrta. Ovo je deveto finale, 11. medalja i 12. put da smo igrali polufinale. Naša zemlja je bila prvak sveta 1970, 1978, 1990, 1998 i 2002. godine

19:45 - Mural u čast "Orlova"

Košarka se vratila u svoju zemlju. O tome svedoči i mural u Beogradu koji je danas osvanuo. OPŠIRNIJE OVDE

19:40 - Euforija u bivšoj SFRJUspeh košarkaša Srbije ujedinio je bivšu Jugoslaviju. Sa svih strana stižu čestitke, pa je više od četiri miliona ljudi pročitalo tekst na portalu Kurira. OPŠIRNIJE OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track