(VIDEO) FINALE ZA ANALE: Teodosić i Irving obarali rekorde
Foto: Fiba.com

Brojke za istoriju

(VIDEO) FINALE ZA ANALE: Teodosić i Irving obarali rekorde

Košarka -
Srbin je postao prvi asistent, a Amerikanac najbolji trojkaš u istoriji meča za zlatnu medalju na šampionatima sveta

Utakmica finala Svetskog košarkaškog prvenstva između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije (129:92) oborila je mnoge rekorde.

Amerikanci su postali tek treća reprezentacija nakon Brazila i Jugoslavije koja je obranila titulu svetskog prvaka budući da su slavili i pre četiri godine u Turskoj.

Utakmica u Madridu je tek druga finalna u kojoj je neko ubacio više od 100 poena. Amerikanci i dalje drže rekord sa 137 postignutih poena Rusima 1994. godine. I broj ukupnih poena (221) je drugi u istoriji finalnih utakmica iza američkog trijumfa nad Rusima (137:91).

U finalu je Kajl Irving, najbolji igrač prvenstva, šutirao za tri poena 6/6, što nikome ranije nije uspelo. Ipak, rekorder po broju pogođenih trojki u finalu je njegov sunarodnik Kevin Durant koji je 2010. godine Turcima ubacio sedam trica iz trinaest pokušaja.

Irving je postigao i 26 poena za samo 24 minuta na parketu što je rekord za taj vremenski period. Međutim, najbolji strelac finalnih utakmica je i dalje Miškin s 29 poena, a ispred Irvinga su i Durant s 28 poena, Oberto također s 28 i Bodiroga s 27 postignutih poena.

Miloš Teodosić postao je rekorder po broju asistencija u finalu. Zabeležio ih je sedam, jednu više od Derika Rouza u nedelju i Pepea Sančeza 2002. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=2eatFFtg55o

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track