(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN: Zlatni trijumf u Indijanapolisu, Argentina pala u produžetku
Foto: KSS

Vladari sveta

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN: Zlatni trijumf u Indijanapolisu, Argentina pala u produžetku

Košarka -
Bilo je to drugo uzastopno, a ukupno peto zlato, po čemu je naša zemlja i dalje najuspešnija u istoriji svetskih šampionatima

Na današnji dan 2002. godine naši najbolji košarkaši su postali šampioni planete. Tog 8. septembra u Indijanapolisu reprezentacija Jugoslavije savladala je u finalu Svetskog prvenstva Argentinu – 84:77 (24:19, 17:20, 11:18, 23:18, 9:2).

Bilo je to drugo uzastopno, a ukupno peto zlato, po čemu je naša zemlja i dalje najuspešnija u istoriji svetskih šampionatima.

U nezaboravnom finalnom meču u Indijanpolisu, reprezentacija Jugoslavije koju je predvodio selektor Svetislav Pešić igrala je u sledećem sastavu: Bodiroga 27, Koturović 3, Čabarkapa, Rakočević, Stojaković 26, Radmanović, Jarić 9, Drobnjak, Divac 3, Vujanić 7, Tomašević 6, Gurović 3.

Utakmica je imala dramatičnu završnicu. Samo 150 sekundi pre isteka Argentina je vodila sa plus osam - 74:66. Kapiten Dejan Bodiroga preuzeo je inicijativu i sa devet uzastopnih poena vratio "plave" u igru. Šest sekundi pre kraja fauliran je Vlade Divac, ali je on promašio oba slobodna bacanja. U preostalom vremenu Skonokini je pokušao da poentira, ali je pored Marka Jarića promašio koš.

Ušlo se u produžetak u kojem su Jugosloveni dominirali. Psihički slomljeni suparnici uspeli su u dodatnom periodu igre da postignu samo dva poena, iako su imali nekoliko prilika da iz "otvorenih" šuteva naprave preokret.

http://www.youtube.com/watch?v=nt1waXpKj04
http://www.youtube.com/watch?v=EfzOJnZqgbM
http://www.youtube.com/watch?v=d5corBIpISc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track