ŽIVOTNA PRIČA SERŽA IBAKE: Od ratnog pakla do zvezde furije!

Neverovatna sudbina omiljenog igrača Španije

ŽIVOTNA PRIČA SERŽA IBAKE: Od ratnog pakla do zvezde furije!

Košarka -
Katastrofa: Serž Ibaka bio dete kad je u njegovoj zemlji izbio najveći sukob od Drugog svetskog rata

Prema životnoj priči jednog od najpopularnijih španskih košarkaša Serža Ibake mogao bi se snimiti fantastičan film. Istog dana kad je Majkl Džordan u finalu 1997. Juti ubacio 37 poena i imao 13 skokova, u Kongu je izbio krvavi rat. Mali Serž imao je samo sedam godina.Roditelji košarkašiUskoro je nasilje na ulicama njihovog rodnog grada Brazavila, koji je tada bio u Zairu, postalo nepodnošljivo i porodica je morala da se preseli na sever zemlje. Majka Amadu i otac Dezire igrali su košarku, bili su čak reprezentativci.- Po ceo dan smo bili na terenu, ako bismo propustili makar jedan, osećao sam se kao da mi nešto nedostaje - priseća se krilo Španije.

Prohodao s loptom... Ibaka
Prohodao s loptom... Ibaka

Novi udarac usledio je kad mu je umrla majka, a jedva da je bio krenuo u drugi razred osnovne škole. Kad je izgledalo da se životni vrtlog smiruje, po povratku u Brazavil Seržov otac biva uhapšen jer se, igrom slučaja, u ratu našao na pogrešnoj strani.Rođeni atletaKad je Dezire pušten na slobodu, njegov sin je već mnogo napredovao u košarci. Od vršnjaka se izdvajao po fantastičnim atletskim sposobnostima. Sve se u njegovom životu promenilo kad je sa 17 godina uspeo da se domogne Francuske. Igrao je u nižerazrednim klubovima, uspeo je da nauči španski i uskoro se obreo u drugoj španskoj ligi.Pati za majkomNa jednom Ribok kampu zapazili su ga NBA skauti. To je bila ulaznica za veliku košarkašku scenu. Posle dve sezone u Manresi postao je član Oklahoma Tandersa. Serž danas teško može da se pomiri s činjenicom da njegova majka ne može da vidi šta je postigao, a izabrao je broj devet kako bi zahvalio ocu za sve što ga je naučio.

 Ambasador Unicefa
Ambasador Unicefa

MnogobrojniIMA 18 BRAĆE I SESTARASerž Ibaka je treće najmlađe dete od 18 potomaka njegovog oca Dezirea.- Bilo nam je teško da preživimo, ali odrastanje u takvoj porodici ostalo mi je u lepom sećanju. Mislim da je porodica osnov svega - smatra Ibaka, koji se često uključuje u humanitarne akcije.

Sa ocem Dezireom
Sa ocem Dezireom

MolitvaHVALA BOGU ŠTO SAM SLOBODANSerž se ne odvaja od Biblije na francuskom jeziku.- Znam da mnogi ljudi nemaju slobodu, osetio sam to i zato sam zahvalan što sam slobodan čovek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track