DEJAN SAVIĆ: Svako zlato je krvavo zarađeno, Rio glavni cilj
Foto: Waterpolo World

Uvek idu na vrh

DEJAN SAVIĆ: Svako zlato je krvavo zarađeno, Rio glavni cilj

Ostali sportovi -
Naš jedini cilj je osvajanje zlata na OI. Ostala takmičenja su usputne stepenice ka tom cilju. Ipak, reprezentativac Srbije ne može nikada da "menja" medalju za neku drugu, rekao je selektor Delfina

BEOGRAD - Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić rekao je danas da je nova zlatna medalja osvojena minulog vikenda na prvenstvu Evrope u Budimpešti za još jedan korak približila ekipu glavnom cilju - osvajanju trofeja na Olimpijskim igrama.

"Naš jedini cilj je osvajanje zlata na OI. Ostala takmičenja su usputne stepenice ka tom cilju. Ipak, reprezentativac Srbije ne može nikada da "menja" medalju za neku drugu. Uvek idemo na vrh, svaka medalja je krvavo zarađena i teško je menjati neke stvari", rekao je Savić u intervjuu Tanjugu.

Selekcija Srbije u nedelju veče odbranila trofej na EP impresivnom pobedom od 12:7 u finalu nad Mađarskom, na njenom terenu.

"Koliko se sećam niko nije tako nadigrao Mađarsku na njihovom terenu. Ovo je velika pobeda i uspeh reprezentacije, ali ono što mora da nas zabrine je pristup protiv Crne Gore u polufinalu. Nikad više ne sme da nam se ponovi taj pristup u tako važnim mečevima", naveo je on.

Kao utakmicu koja je u pozitivinom smislu promenila tok EP Savić je naveo duele sa Španijom u poslednjem kolu grupne faze i protiv Grčke u četvrtfinalu. Potom je usledilo i veliki preokret protiv Crne Gore u polufinalu.

"Kada smo gubili sa 5:1 nisam pomislio ništa, ali je već na 8:4 sve to delovalo malo strašnjie. Ipak, nijednog momenta nisam gubio nadu, a ni igrači. Bilo je bodrenja između nas, počeli smo da igramo i preokrenuli rezultat. Samo je trebalo da pocnemo da igramo", kazao je Savić.

On je istakao da je u finalu protiv Mađarske njegova ekipa igrala rasterećeno.

"Mađari su pokušali da hvataju priključak. Mogao je da nam se ponovi meč sa Crnom Gorom, ali u kontrasmeru. Planirao sam tajm-aut na 6:1, bilo je mnogo do kraja druge četvrtine. U meč smo ušli rasterećeni, ali agresivni i skoncentrisani. Mađari su bili pod velikim pritiskom, pa smo imali psihološku prednost", objasnio je Savić.

On je dodao i da ne može da uporedi ovu zlatnu medalju sa prethodnom koju je osvojio u Budimpešti pre 13 godina.

"Razlike su bile velike, uostalom bila je i druga himna. Ipak, ostala su lepa sećanja", uz osmeh je kazao Savić.

On je u prethodne dve sezone kao trener Crvene zvezde osvojio Ligu šampiona, po dve titule prvaka i kupa Srbije, kao i evropski Superkup.

"U pregovorima sam da vidimo kako će Zvezda da funkcioniše. Većina igrača je otišla zbog loše materijalne situacije. Gledaćemo da napravimo bazu ili da podlmaldimo ekipu da bismo imali štabilan tim, koji bi imao potporu iz naše škole. To bi bio veliki uspeh, možda veći i od evro titule", kazao je trener crveno-belih.

Savić je ocenio da je srpski klupski vaterpolo u teškoj situaciji, a da uspesi Partizana, Crvene zvezde i Radničkog u Evropi nisu doneli željeni iskorak u finansijskom i marketinškom smislu.

On je objasnio da su uspesi vaterpolo reprezentacije "držali" taj sport na visokom nivou u najvećem periodu od 1999. godine do danas, ali da je to na neki način bio privid.

"Vaterpolo je uvek na ivici da padne na niske grane. Uspesi Partizana i Zvezde u LŠ i Radničkog u Kupu LEN nisu dali rezultat u smislu ostvarivanja visokog nivoa klupskog vaterpola. Sve se svelo na reprezentaciju. Opet, prethodnih godinu i po dana reprezentativni vaterpolo bio je u krizi. Doprineli smo time sedmim mestom u Barseloni na SP. Ovim zlatom reprezentacija ponovo "drži" klubove, ali pitanje je vremena na kom nivou. Od 13 reprezentativaca čak 11 igra u inostranstvu. Osvajanjem zlata mi smo rešili jedan, ali smo napravili dva ili tri velika problema", zaključio je Savić.

Nacionalni tim će od 19. do 24. avgusta igrati na Svetskom kupu u Kazahstanu, a priliku će dobiti igrači sa šireg spiska.

Početkom sledeće godine igra se Svetska liga, a prvo mesto donosi plasman na OI u Rio de Žaneiru. Takođe, vaterpoliste očekuje i Svetski šampionat u Kazanju sledeće godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track