EKSPERT NEUROLOG TVRDI: Mihael Šumaher će ostati invalid do kraja života
Foto: Reuters

Nisu ohrabrujuća očekivanja

EKSPERT NEUROLOG TVRDI: Mihael Šumaher će ostati invalid do kraja života

Ostali sportovi -
On je doživeo trajna oštećenja tako da će biti veliki uspeh ukoliko bude mogao da sedne bez tuđe pomoći za tri meseca, ili da upravlja električnim kolicima za šest meseci, rekao je Riderer

Jedan od najpriznatijih svetskih specijalista neurologa Erih Riderer sumnja da će Mihael Šumaher ikada potpuno oporaviti od nesreće koja ga je zadesila 29. decembra prošle godine na skijanju. Riderer smatra da je slavni vozač Formule 1 doživeo trajna oštećenja i da će biti veliki uspeh ukoliko bude mogao sam da radi neke osnovne funkcije.

"Nažalost, Mihael će ostati invalid do kraja života, biće ovisan o drugim ljudima. On je doživeo trajna oštećenja tako da će biti veliki uspeh ukoliko bude mogao da sedne bez tuđe pomoći za tri meseca, ili da upravlja električnim kolicima za šest meseci", rekao je Riderer.

Ipak, poznati neurolog kaže da je veliko ohrabrenje to što se Šumaher probudio iz kome posle šest meseci.

"To je neverovatno pozitivna poruka kada se neko probudi iz kome posle manje od godinu dana. To je pozitivno za njega i njegovu porodicu, veoma je važno."

Medicinski eksperti i ranije su isticali da jedan od deset pacijenata koji provedu toliko meseci u komi uspeju da oporave sve ili većinu mentalnih i fizičkih kapaciteta.

Mihael Šumaher je 29. decembra doživeo nesreću na skijanju u francuskim Alpima. Od tada je bio smešten u bolnicu u Grenoblu. Njegova menadžerka Sabine Kem saopštila je 16. juna da Nemac nije više u komi. Tada je premešten u rehabilitacioni centar u Lozani, koji se nalazi blizu porodičnog doma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track