KONAČNA PRESUDA: Pistorijus kriv za ubistvo iz nehata, izricanje kazne za mesec dana!
Foto: AP

Preti mu 15 godina zatvora

KONAČNA PRESUDA: Pistorijus kriv za ubistvo iz nehata, izricanje kazne za mesec dana!

Ostali sportovi -
Pistorijus je februara 2013. godine ubio iz vatrenog oružja devojku Rivu Stenkamp u svojoj kući u Pretoriji

PRETORIJA - Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus proglašen je krivim za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stenkamp u februaru prošle godine.

Sudija Tokozila Masipa je tako potvrdila ono što je nagovestila juče kada je započela izricanje presude Pistorijusu, oslobodivši ga optužbe za ubistvo s umišljajem.

Pistorijus bi po krivičnom zakoniku Južne Afrike za ovo delo mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu do 15 godina. Južnoafričko tužilaštvo planira da se žali na presudu kojom je Pistorijus proglašen krivim za ubistvo iz nehata, a ne s umišljajem.Masipa je odobrila zahtev odbrane i odlučila da se izricanje kazne odloži za mesec dana i da to bude u periodu između 13. i 15. oktobra. Istovremeno, sudija je dozvolila da Pistorijus položi kauciju da bi mogao da bude na slobodi do izricanja kazne.Sudija Tokozile Masipa rekla je da je Pistorijus oslobođen i za dve optužbe vezane za posedovanje vatrenog oružja, ali da je prekršio zakon jer je mesec dana pre ubistva pucao iz pištolja u jednom restoranu. Ona nije izrekla kaznu, pošto je u toku njeno izlaganje.

Pistorijus je februara 2013. godine ubio iz vatrenog oružja devojku Rivu Stenkamp u svojoj kući u Pretoriji.

Foto: AP
Foto: AP

Javno tužilaštvo tražilo je da se Pistorijus osudi zbog ubistva s umišljajem, dok je odbrana tvrdila da je on ubio svoju devojku hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupatila, misleći od nje da je provalnik.Sudija Tokozila Masipa izjavila je da ne postoji dovoljno dokaza da je Pistorijus namerno ubio svoju devojku. Za ubistvo iz nehata Pistorijus može da dobije maksimalno 15 godina zatvora. Ono što ide na ruku paraolimpijcu je da ne postoji zakonski propisana minimalna kazna, a o njoj odlučuje sudija po svom diskrecionom pravu. Što se tiče optužnice za pucanje u javnosti, maksimalna kazna je pet godina. Pistorijus nije ranije osuđivan, a i to će biti uzeto u obzir prilikom određivanja zatvorske kazne.Pistorijus je delovao smireno dok je sudija izricala presudu. On je oslobođen zbog pucanja u javnosti 2012. godine, ali je proglašen krivim zbog pucanja u restoranu u januaru 2013. Pistorijus je oslobođen optužbe da je posedovao municiju za koju nije imao dozvolu.Otac ubijene Rive posle presude je napustio sudnicu, dok je majka ostala da razgovara sa novinarima. Pistorijus je bio u društvu svog ujaka Arnolda Pistorijusa i advokata. Njegov otac je bio u sudnici, ali nije prišao sinu dok je trajalo izricanje presude.Pistorijus, koji trči pomoću proteza od ugljeničnih vlakana, prvi je atletičar kome su amputirane obe noge do kolena, a koji je učestvovao na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. stigao do polufinala trke na 400 metara. Pistorijus je najuspešniji sprinter paraolimpijac. Bio je šampion na Paraolimpijskim igrama 2004, 2008 i 2012. godine u trkama na 100, 200 i 400 metara i u štafeti na 4x100 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track