OTELI GA VANZEMALJCI, PA POBEDIO KASPAROVA: Kirsan Iljumžinov ostao na čelu FIDE
Foto: Fonet

Šah

OTELI GA VANZEMALJCI, PA POBEDIO KASPAROVA: Kirsan Iljumžinov ostao na čelu FIDE

Ostali sportovi -
Oštri protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Kasparov, koji danas ima državljanstvo Hrvatske, a živi u Njujorku, pokušao je da izbornoj kampanji da politički zaokret, ponavljajući da je Iljumžinov "čovek Kremlja"

Gari Kasparov nije uspeo u nameri da postane predsednik Međunarodne šahovske federacije (FIDE) umesto ekscentričnog Kirsana Iljumžinova.

Bivšeg svetskog šahovskog šampiona podržao je 61 delegat od 174 pozvanih da glasaju na marginama Šahovske olimpijade u Tromsu, na severu Norveške.

Iljumžinov, 52-godišnji Rus koji tvrdi da su ga jednom oteli vanzemaljci, dobio je 110 glasova podrške, što mu je obezbedilo novi četvorogodišnji mandat na funkciji na kojoj je od 1995.

Četiri glasačka listića proglašena su nevažećim.

"Zalagaću se za šah i posvetiću sav život FIDE federaciji", rekao je reizabrani predsednik u prvom reagovanju posle glasanja.

Kampanju, koja je prethodila izboru, obeležile su međusobne optužbe za korupciju, pritisak i nepravilnosti.

Oštri protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Kasparov, koji danas ima državljanstvo Hrvatske, a živi u Njujorku, pokušao je da izbornoj kampanji da politički zaokret, ponavljajući da je Iljumžinov "čovek Kremlja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track