SKANDAL: Kosovo novi član EHF i domaćin juniorskog turnira na kojem igra i Srbija
Foto: Eurohandball.com

Kongres EHF odlučio

SKANDAL: Kosovo novi član EHF i domaćin juniorskog turnira na kojem igra i Srbija

Ostali sportovi -
Kosovo,je do sada imalo status pridruženog člana, a klubovi na međunarodnoj sceni su se takmičili pod zastavom EHF

Evropska rukometna federacija (EHF) priznala je Kosovo, a još ranije je dala njihovoj ekipi domaćinstvo turnira! Kosovo je do sada imalo status pridruženog člana, a klubovi na međunarodnoj sceni su se takmičili pod zastavom EHF.

Početkom januara ove godine EHF je dao reprezentaciji Kosova dozvolu da igra prijateljske utakmice, ali sada će početi i zvanične. Na Kongresu Evropske kuće rukometa u Dablinu održan je žreb kvalifikacionih grupa za odlazak na Evropsko prvenstvo za juniorke u Španiju, naredne godine, a juniorke Srbije za rivale u trećoj grupi dobile su Rumuniju, Slovačku i Kosovo, a da stvar bude još gora, za domaćina turnira, EHF je odredio Kosovo! Kvalifikacioni turnir je na programu od 17. do 19. aprila 2015. godine.

Čelni čovek srpskog Saveza Velimir Marjanović pred put na kongres u Dablin napomenuo je da će nacionalni savez uraditi sve što može da spreči prijem Kosova u EHF, ali su mali izgledi da u tome uspe. Obzirom da po Statutu EHF o primanju novih članova odlučuje Kongres velike su šanse da ih i prime.Reagujući na prijem Kosova u Evropsku rukometnu federaciju, Rss saopštio je da je na Kongresu EHF bio presudan stav zemalja članica Evropske unije, koje imaju većinu, a koje su imale čvrst stav da Kosovo treba da postane punopravni član i da može da igra zvanične utakmice.

"Osnovni argument je bio da taj proces predugo traje, kao i da se Briselskim sporazumom Srbija obavezala da ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju RSS.

"O daljim potezima u vezi ove odluke, kao i u vezi nastupa reprezentacije Kosova, i o nastupima reprezentacije Srbije, Rukometni savez će, kao i do sada, raditi u skladu sa stavovima državnih organa Vlade Srbije i resornih Ministarstava", saopštio je Rukometni savez Srbije.

(Kurir sport / Sportski žurnal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track